DENK maakt punt van samenwerking met Tel Aviv

DENK
FB

De fractie van de politieke beweging DENK in de Amsterdamse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over de samenwerking tussen de hoofdstad en Tel Aviv. Volgens de partij is het samenwerkingsverband ‘onhoudbaar’ geworden na de rellen aan de grens tussen de Gazastrook en Israël, waar 41 Gazaanse doden vielen. De partij wil van aankomend burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) weten of het college van burgemeester en wethouders de samenwerking opblaast. Over de band tussen Amsterdam en Ramallah rept DENK niet. Eerder zijn al kaders gesteld voor het project met Tel Aviv en Rammallah.

Het DENK-raadslid Numan Yilmaz schrijft het volgende: ‘Deelt het college de mening dat we niet moeten bijdragen aan de normalisering van de bezetting en onderdrukking van Palestijnen door middel van een samenwerking met Tel Aviv? Kan het college garanderen dat onze Amsterdamse bijdragen en middelen aan Tel Aviv in welke vorm dan ook niet gebruikt zullen worden voor (de voortduring van) de bezetting en onderdrukking van Palestijnen?’ Yilmaz maakt een punt van de samenwerking tussen bedrijven uit Amsterdamse en Tel Aviv. Hij eist ‘een overzicht verschaffen van alle bedrijven, NGO’s en andere organisaties waarmee we samenwerken’. Verder wil DENK af van samenwerking met Israëlische concerns die ook op de West Bank en de Golan Hoogvlakte actief zijn.

Aankomend burgemeester Halsema, die naar alle waarschijnlijkheid volgende week of de week erop geïnstalleerd wordt, heeft vijf weken de tijd om de vragen van DENK te beantwoorden. Ze kan putten uit het rijke dossier ‘samenwerkingsverband Tel Aviv-Ramallah’. Het CDA wist in 2014 via een motie af te dwingen dat er een stedenband met Tel Aviv zou komen, maar onder leiding van GroenLinks werd Ramallah daar een paar maanden later aan toegevoegd. Na een bezoek in 2015 van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan Israël en de Palestijnse gebieden, concludeerde de raad dat een samenwerkingsverband beter zou zijn. Het gaat dan om het stimuleren van samenwerking op cultureel en economisch gebied. Een formele stedenband kwam er dus niet. Verder kreeg GroenLinks voor elkaar dat Amsterdam in projecten niet zal samenwerken met partijen, die banden hebben met ‘illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied’ of met ‘partijen die een band hebben met het Israëlische leger’. Hiermee lijkt een groot deel van de huidige vragen van DENK beantwoord.

DENK deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 22 maart en kwam in de Amsterdamse gemeenteraad met drie zetels. De fractie wordt gevormd door fractievoorzitter Mourad Taimounti, en de raadsleden Numan Yilmaz en Aysegül Kiliç. Het drietal is kritisch tegenover de samenwerking met Tel Aviv. Over de samenwerking met Ramallah heeft de fractie nog niets gezegd. Daarnaast wilde DENKin maart  het Joods Akkoord niet ondertekenen. Naar eigen zeggen omdat de partij niet wil strijden tegen antisemitisme, maar omdat ze graag een andere weg ziet dan stembusakkoorden om discriminatie tegen te gaan. Vorige week zei fractieleider Taimounti ook dat hij zijn achterban niet wil aanspreken op homofoob gedrag en anti-homogeweld, en dat hij er voor alle groepen wil zijn onder het motto ‘Amsterdam is van ons allemaal’.

Categorie:

Home » Nieuws » DENK maakt punt van samenwerking met Tel Aviv