Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Zeeland weigert Stolpersteine te betalen

De provincie Zeeland houdt de hand op de knip en weigert om Stolpersteine mee te financieren. Het college van gedeputeerde staten (GS) – het provinciebestuur – vindt het niet de taak van de provincie om de herinneringsstenen te bekostigen. Dit moeten de gemeenten doen, aldus de GS. Eerder diende de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland, die sinds 2015 actief is, een subsidieaanvraag in die vervolgens werd afgewezen. Eind 2017 leverde de club een bezwaarschrift in en dat werd dinsdag ongegrond verklaard. De gemeenten van Zeeland gaven al geen geld voor Stolpersteine.

In het besluit van de provincie op het bezwaarschrift staat: ‘het plaatsen van struikelstenen in trottoirs past niet in het provinciaal cultuurbeleid’. Verantwoordelijk gedeputeerde Ben de Reu (PvdA) stond Omroep Zeeland dinsdag te woord over de beslissing. “Het is niet dat we het geen goed initiatief vinden, maar we vinden het echt een taak van de gemeente,” aldus De Reu, die daar aan toevoegde dat de provincie wel voor educatie wil gaan. Zo zou Zeeland kunnen meebetalen aan een educatief project over de Stolpersteine in het gebied, maar daar heeft de Stichting nog geen subsidie voor gevraagd.

Met de weigering van de provincie komt de Stichting met lege handen te staan, want de gemeenten gaven ook al geen geld voor de komst van struikelstenen omdat daar gee subsidie werd gevraagd. Wel hebben gemeenten meegedaan aan het inmetselen van de stenen op trottoirs. De provincie Zeeland schrijft: ‘betreft het een beperkt aantal gemeenten waar Joodse mensen hebben gewoond en niet elke gemeente kiest er voor om invulling te geven aan het project.’ Met ‘Joodse mensen’ wordt Joden bedoeld. De Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland heeft dus nog een kans: het aanschrijven van de gemeenten voor geld.

Voor vier huizen in Middelburg zijn in december 2016 struikelstenen gelegd ter herinnering de Zeeuwse Joden die daar woonden en in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. De Duitse kunstenaar Günter Demnig was aanwezig om de steentjes te plaatsen. In februari 2016 was hij ook al in Zeeland voor het plaatsen van struikelstenen. Destijds waren het in Middelburg de eerste stenen die in de grond geslagen werden. Ook oud-premier Jan Peter Balkenende was daarbij aanwezig. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X