Joodse beveiligingsposten per heden weg

Politiepost
Maps

De politieposten bij Joodse instellingen in Amsterdam zijn per heden weggehaald. Dit gebeurt na een besluit van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), die stelt dat een geavanceerder camerasysteem de politiehokjes kan vervangen. Het systeem zou 0ok goedkoper en efficiënter zijn. Binnen de Joodse gemeenschap klonk en klinkt gemor, omdat de politieposten een afschrikkend effect zouden hebben. Gewone camera’s, hangend in hoeken en gaten, en aan muren, zouden dat niet hebben. Vooralsnog gaat het om een proefproject.

In totaal gaat het om vijftien posten bij Joodse organisaties in de hoofdstad. Ze werden vanaf 2012 geplaatst, na de aanslag op de Joodse school in de Franse stad Toulouse. Toen werd er een huisje bij de Joodse school Cheider in Amsterdam geplaatst. Na de aanslag op het Joodse museum in Brussel (2014), de kosjere supermarkt in Parijs (2015) en de grote synagoge van Kopenhagen, werd het aantal politieposten opgevoerd. Eind 2016 kondigde de burgemeester aan ze te willen afbouwen en vervangen voor camera’s. Vanuit de Joodse gemeenschap klonk protest, waarna er werd besloten tot enige uitstel. In het voorjaar van 2017 werd alsnog bepaald de posten weg te halen.

Volgens de politie is het camerasysteem tip top. Zo zouden de camera’s wendbaar zijn, nauwkeurig kunnen inzoomen en snel kunnen reageren wanneer er veel licht is – zoals bij brand. De videobeelden worden 24 uur per dag en zeven dagen per de week vastgelegd. Indien nodig zijn ze ook terug te zien. Verder staat er een politieteam van 31 mensen klaar dat zich alleen richt op de beveiliging van Joodse instanties. Zij bekijken de beelden en rijden elke dag rondjes in een speciaal uitgerust politievoertuig. Deze wagen beschikt over de benodigde apparatuur. Verder houdt het team contact met de Joodse gemeenschap, zo klinkt het vanuit de politie.

Er wordt een proefperiode van een jaar aangegaan. Mocht nadien blijken dat het cameratoezicht niet naar tevredenheid werkt, dan keren de politieposten mogelijk terug. Volgens commissaris  Gerald Oud Ammerveld is er onvrede binnen de Joodse gemeenschap over het verwijderen van de hokjes. “Sommigen zijn wel wat sceptisch. Maar we weten inmiddels ook dat terroristen zich bij een aanslag niet laten weerhouden door een politiepost voor de deur”, aldus Oud Ammerveld. De gemeente Amsterdam en het Rijk vergoeden sinds een paar jaar de hoge Joodse beveiligingskosten. Tot op heden is er nog nooit een aanslag in Nederland geweest op Joodse doelen of instellingen.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse beveiligingsposten per heden weg