Gettovergoeding toch belastingvrij

VBV NS
Neter (foto: K. Rijken)

Tijdens een bezoek aan het ministerie van Financiën gisteren kreeg het bestuur van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) van staatssecretaris Menno Snel het verlossende woord: de zogenaamde gettovergoeding zal toch niet worden belast. De groep die de uitkering ontvangt, bestaat uit ongeveer driehonderd overlevenden. De oplossing die het ministerie heeft gevonden geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016.

In een telefoongesprek met Jonet vertelde VBV-bestuurslid Flory Neter dat staatssecretaris Snel in het ‘leuke gesprek’ vertelde dat hij blij was dat het was opgelost. De bestaande regeling, waarbij over het Duitse – en in Duitsland onbelaste – pensioen in Nederland wel belasting moest worden betaald volgens de wet, noemde hij in het gesprek ‘onelegant’. De gettovergoeding werd bij het inkomen opgeteld en, volgens een verklaring van het ministerie, “dit druist bij velen in tegen het rechtvaardigheidsgevoel en daarom was er al enige tijd de wens om deze groep uit te zonderen.”

Na bestudering van de wet was Snel tot de conclusie gekomen dat de wet niet van toepassing is op deze vergoeding, die voortaan samen met vergelijkbare vergoedingen een ‘publiekrechtelijke uitkering’ gaat heten. Dit betekent dat de uitkering niet langer bij het inkomen van de uitkeringsgerechtigden wordt opgeteld. Dit leidt ertoe dat de uitkering geen gevolgen meer heeft voor de heffing van belastingen, premies of toeslagen. De heffing die normaliter zou moeten worden geheven bij de uitkeringsgerechtigde, komt nu voor rekening van de staat.

De wil om een oplossing te vinden was mede aanwezig door de druk vanuit de vaste Kamercommissie Financiën. Een online petitie om de uitkering niet langer te belasten, kreeg 6106 handtekeningen. Dat is veel, vindt Flory Neter, want het gaat om een zeer kleine groep belanghebbenden. Ook de Tweede Kamer drong aan op een oplossing die het mogelijk zou maken de vergoeding uit te zonderen.

Neter sprak haar waardering uit voor het feit dat het bestuur van het VBV geïnformeerd werd voordat Snel naar de Tweede Kamer ging. Ook Ronald Vecht en zijn moeder Inge Prenslau, die een rechtszaak hadden aangespannen tegen de overheid wegens de belasting op de gettovergoeding die zij ontvangt, waren aanwezig bij het gesprek.

Staatssecretaris Snel van Financiën stelt in zijn officiële verklaring: “De gevolgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor overlevenden onuitwisbaar. Het heeft helaas enige tijd geduurd voordat een oplossing kon worden gevonden. Ik hoop dat hiermee nu een einde komt aan een periode waarin mogelijk gevoelens van onrechtvaardigheid zijn ervaren.”

De regeling wordt uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  De uitzondering zal ook gelden voor twee andere uitkeringen die door Duitsland aan bijna zestig inwoners van Nederland worden verstrekt in verband met een compensatie voor de Tweede Wereldoorlog.

Categorie:

Home » Gettovergoeding toch belastingvrij