Gouden jaren met nesjomme in het Mr. Visserhuis – de staat van Joods Den Haag

Meester Visserhuis Den Haag / Rietveld Architects NY / April 2012

Het Meester Visserhuis in Den Haag is geen ‘gewoon’ bejaardentehuis, maar heeft een unieke Joodse signatuur. Sinds jaren is het het enige ouderencentrum met Joodse inslag naast Beth Shalom in Amsterdam. Ongeveer tien jaar geleden betrokken de bewoners nieuwsbouw en de buurt van Scheveningen. ‘Het Visserhuis’ is en blijft een populaire plek, ook voor niet-Joodse ouderen in de hofstad. In het kader van de Jonet-serie ‘De stand van Joods Den Haag’ interviewen we Ineke Steegers. Zij is het hoofd Verzorging. Ze werkt er al 23 jaar met plezier en vertelt wat haar beweegt.

Het Meester Visserhuis is dus geen ‘gewoon’ bejaardentehuis, maar heeft een Joodse signatuur.

“Wij zijn en verpleeghuis met aanleunwoningen waarin je met zorg kan worden tit en met verplegen thuis. Wij onderscheiden ons omdat we de zorg met nesjomme leven, met bezieling voor onze bewoners. Zij zijn regisseur over hun eigen leven. Ook al ben je dement, dan kunnen wij nog steeds doen wat bij je past. Verder zijn we kleinschalig en kennen we alle bewoners. Zij kennen ook al het personeel. Verder is het Meester Visserhuis het enige zelfstandige Joodse verzorgingstehuis van Nederland.”

Hoe lang is het Meester Visserhuis er al?

“Onze instelling bestaat bijna 28 jaar. Het is in Scheveningen begonnen. In Rotterdam en Den Haag had je al wel Joodse bejaardentehuizen, maar die waren er op een gegeven moment niet meer. Een kleine dertig jaar geleden was er een initiatief om een nieuw verzorgingstehuis op te zetten. Dat kwam in Scheveningen en was een orthodox-Joods huis. Twaalf jaar geleden zijn we verhuisd naar de wijk Benoordenhout, waar we een nieuwbouwcomplex hebben betrokken. Daar zitten ook aanleunwoningen bij. De bewoners bleken niet allemaal orthodox te zijn, dus hebben we ze laten kiezen wat ze wilden. Nu kan iedereen bij ons wonen en leven op eigen Joodse wijze.”

Hoe zit dat met de spijswetten?

“We hebben kosjere en niet-kosjere keukens. In die laatste keuken wordt kosjer style gekookt. Mensen kunnen kiezen en dat vinden wij erg belangrijk. Iedereen mag bij ons zijn leven leiden zoals hij of zij wil. Twaalf jaar geleden hebben de toenmalige bewoners dit concept mee helpen ontwikkelen. Het is dus van en voor de bewoners.”

Wat maakt het Meester Visserhuis nou zo Haags-Joods?

“Het is een een onderdeel van de twee Haagse Joodse gemeenten. Beide rabbijnen van die gemeenten zijn bij ons kind aan huis. Lang niet alle bewoners zijn Haags, want een aantal bewoners komt uit de rest van Nederland, maar wij maken heel duidelijk gebruik van de diensten die de Haagse rabbijnen aanbieden. De ene week komt rabbijn Katzman van de NIG Den Haag en de andere week komt rabbijn Van Praag van de LJG. Verder wordt Prinsjesdag heel erg goed bekeken. Ook zijn er onderdeel van de Haags-Joodse sociale kaart. We zijn het centrum van de Joodse 55-plus Club. Die vertrekken bij ons voor uitstapjes en eten ook bij ons als ze terugkomen.”

Je bent zelf niet-Joods. Hoe is het om voor een Joodse instelling te werken?

“Door de jaren heen heb ik veel kennis opgedaan over Joods leven, de Joodse riten en wetten en het Joodse geloof. Ik ken de bewoners en weet waar hun behoeften liggen. Met de jaren heb ik veel gehoord, ook van de verhalen uit het verleden. Ik weet welk leed sommige bewoners hebben gekend en ken de vreselijke dingen die ze hebben meegemaakt tijdens de Sjoa. De Joodse feestdagen vind ik erg leuk. Het eten dat daarbij hoort, heb ik leren kennen in het Meester Visserhuis. Ik vind het superlekker. Met Pesach krijgen we matzes met suiker en kaas. Dat blijf ik na al die jaren lekker vinden.”

Hoe ziet de toekomst voor het Meester Visserhuis eruit?

“We hebben erg lange wachtlijsten. Als je hier wil wonen in een aanleunwoning, dan moet je gemiddeld een paar wachten. Voor het verpleeghuis is de wachttijd circa een jaar lang. Het in de toekomst een uitdaging om zelfstandig te blijven, omdat er steeds meer administratieve lasten zoals processen voor de back office bij komen. Hoe kleiner je bent, hoe moeilijker dat te organiseren is. We gaan dat samen met anderen organiseren. Onze identiteit is heilig, dus we willen niet fuseren of opgaan in een grote organisatie. Als je dat doet, dan raak je je Joodse identiteit kwijt.”

Komt er nog nieuwbouw of uitbreiding?

“Momenteel kijken er serieus naar de mogelijkheden om uit te breiden. Op die manier blijven we echt zelfstandig en kunnen we ook de wachtlijsten aanpakken. We gunnen het namelijk iedereen om in het Meester Visserhuis te wonen. Het is niet de bedoeling om op een andere locatie te gaan zitten, want we kijken nadrukkelijk naar een uitbreiding van het huidige gebouw. Dat is ook voor onze bewoners erg fijn.”

Lees ook:
‘Ik hoop dat anderen denken: beter goed gejat dan slecht verzonnen’ – De stand van Joods Den Haag

Joods leven kun je niet alleen vinden in Amsterdam en Amstelveen, maar juist ook daarbuiten. Van de zogeheten Mediene-gemeenschappen is Den Haag een van de meest actieve. In opdracht van de gemeenschap maakt Jonet.nl in de komende tijd een serie met de titel ‘De stand van Joods Den Haag’. De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) is de eerste speler die aan bod komt. Bestuurder Batja Fieret bij het spits af.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Achtergrond » Joods Den Haag » Gouden jaren met nesjomme in het Mr. Visserhuis – de staat van Joods Den Haag