Graffiti-artiest komt op voor ontvoerde Israëlische vrouwen

Kunstwerk Brofman (foto: D. Spits)

De Israëlische graffitikunstenaar Benzi Brofman was donderdag speciaal in Amsterdam om een kunstwerk op een muur te spuiten. Hij deed dat om aandacht te vragen voor de strijd tegen seksueel geweld, zoals verkrachting, als oorlogswapen. Daarin stond ook het lot van (jonge) ontvoerde Israëlische vrouwen centraal.

Tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober werden tientallen jonge vrouwen uit Israël ontvoerd. Ze werden vaak met veel geweld meegenomen naar Gaza, waar ze volgens bronnen naakt over straat moesten lopen of werden verkracht door terroristen. Hoewel er inmiddels ontvoerden zijn vrijgekomen, is het beeld van veel jonge vrouwen nog onduidelijk. Er zijn dus extra zorgen over hun lot.

Wakker schudden

Na in Londen en Berlijn te zijn geweest om wandschilderingen te maken en aandacht te vragen voor deze jonge vrouwen, streek Brofman donderdag neer in Amsterdam. Deze week vragen Nederlandse vrouwenorganisaties aandacht voor geweld tegen vrouwen, dus dat kwam goed samen. De kunstenaar maakte een graffiti-werk om Nederland en de wereld wakker te schudden.

Op de muur staat nu: ‘Speak up for our sisters’ [‘Verhef je stem voor onze zussen’, red.]. “Het is onbegrijpelijk dat vrouwen- en mensenrechtenorganisaties het seksueel gerichte oorlogsgeweld door Hamas-terroristen nog niet hebben veroordeeld,” aldus de Israëlische graffiti-artiest, die met familieleden van de vrouwen en de Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraïm, op de foto ging.

Bijna zelf slachtoffer

Brofman had op 7 oktober ook een van de slachtoffers of ontvoerden kunnen zijn. De dag ervoor bezocht hij het dancefestival Super Nova, vlakbij de grens met de Gazas, waar hij graffiti-werken maakte. ‘s Avonds besloot hij naar huis te gaan en zo ontliep hij onbewust de verschrikkingen van de ochtend erna. Op het feest werden circa 250 mensen door Hamas-terroristen op brute wijze vermoord. In totaal kwamen op die dag meer dan 1.200 Israëli’s en buitenlanders om door Hamas.

Brofman, terugkijkend, zegt: “Ik zou nu kinderfeesten hebben bijgewoond, waar ik kinderen blij had kunnen maken met mijn kunst.” Wie weet had ook een kunstenaar in Gaza een kinderfeest kunnen opvrolijken met zijn kunst. De aanval van Hamas heeft een einde aan het oude leven in het gebied gebracht, aldus de artiest. “Ik hoop dat er een betere toekomst voor ons allen wacht.”

Categorie: |

Home » Cultuur » Graffiti-artiest komt op voor ontvoerde Israëlische vrouwen