Gravin Eloise steunt Palestijnen: roept op tot donaties, met BDS-teken

Eloise van Oranje-Nassau (TikTok)

Gravin Eloise van Oranje, alias Elo(lo), ELO of gravinfluencer, heeft een coming out gedaan: ze steunt de Palestijnse zaak. Op TikTok roept het lid van de koninklijke familie op om geld te doneren voor de Palestijnen. Op de achtergrond klinkt Arabische muziek. De post, die ruim 400.000 keer gezien is, krijgt kritiek. ‘Misschien kan haar familie, die ieder jaar tientallen miljoenen gratis geld van alle Nederlanders krijgt, zelf nog wat doneren’, schrijft GeenStijl. Ook op Instagram zamelt ze geld voor Gaza in. Velen vragen zich af wanneer de koning zijn nichtje tot de orde roept.

Watermeloen

De Oranje, die beroemd werd als influencer op sociale media, heeft een video gepost op TikTok waarin ze een ‘watermelon filter’ gebruikt. De watermeloen is een nieuw symbool voor de Palestijnse zaak, omdat de vrucht de vier kleuren van de Palestijnse vlag bevat. Hij wordt op allerlei plekken gebruikt om geld op te halen voor de Palestijnen – ongeacht waar dat naartoe gaat, mogelijk ook Hamas. Hij wordt ook ingezet door de anti-Israëlische BDS-beweging, die er antisemitische leuzen bij zet, zoals ‘Israël apartheidstaat’.

Dood en verderf

Voor gravin Eloise lijkt dat alles weinig uit te maken. ‘blijkbaar doneert niet elk filter? wie doet dat? dit filter doneert toch wel geld?’ schrijft de koninklijke influencer op TikTok. Op haar post – die te laat was, want de actie is al voorbij – kwam veel kritiek. Niemand kan immers controleren waar de donaties naartoe gaan. Het kan zijn dat het geld naar humanitaire hulp voor Palestijnen gaat, maar het kan ook dat het in handen komt van terreurorganisaties als Hamas, die het gebruiken om dood en verderf te zaaien.

Eloise wil geld verdienen

Het gaat dus om een zogenoemd ‘filter’ met een stukje watermeloen. Dat moeten TikTok-gebruikers langs een lijn laten bewegen om zaadjes te verzamelen. Als dat is gelukt, dan verschijnen er drie grote stukken meloen in beeld. Bij gravin Eloise is dat te zien. Wie echter zelf een ‘effect’ of ‘filter’ maakt, kan daarmee geld verdienen. Als dat effect 200.000 video’s wordt gebruikt, krijgt de maker een financiële beloning. Na verschijnen, eind vorig jaar, had het filter echter binnen twee weken al de maximale beloning bereikt van TikTok, omgerekend bijna 12.800 euro.

Veel kritiek

Na het ontdekken van de post kwam er veel kritiek op Elo(lo). ‘Misschien kan haar familie, die ieder jaar tientallen miljoenen gratis geld van alle Nederlanders krijgt, zelf nog wat doneren, eventueel direct op de rekening van Abou Eenarm, vriend van ons ministerie van Buitenlandse Zaken’, schrijft weblog GeenStijl. ‘Kan Ome Willem [koning Willem-Alexander, red.] meteen uitleggen hoe de Koninklijke Familie (politiek neutraal) in Nederland de gehele bevolking verbindt, juist in tijden van polarisatie’.

Op twitter uiten velen hun ergernis en kritiek over de actie van de gravin, die het nichtje is van koning Willem-Alexander en de dochter van zijn broer, prins Constantijn.

Instagram

Niet alleen op TikTok, maar ook op Instagram zamelt Eloise of ELO geld in voor Gaza, zonder te weten of kunnen controleren waar dat geld werkelijk naartoe gaat. Wie op haar Instagram-account kijkt, kan zien dat er al ruim drie miljoen euro is opgehaald voor Medical Aid for Palestinians. Dat is een Britse ngo die medische steun geeft aan Gazanen. Niemand kan echter gericht controleren of dit geld op de juiste plekken terecht komt, aangezien Hamas nog grote delen van de Gazastrook controleert en hulpgeld ook gebruikt voor eigen terreurdoeleinden. Verder is de situatie in Gaza te chaotisch vanwege de oorlog (tekst gaat door onder de afbeelding).

Badpak

Eloise werd bekend met haar posts op Instagram. Wat eerst leek op onschuldige boodschapjes van een tiener ontaard nu in BN’ner allures voor een Oranje, zo is de kritiek. Elo(lo) komt op rode lopers, doet mee aan reallife-tv-shows en laat veel bloot zien. ‘Ze kan zo achter het raam’, wordt door sommigen gezegd. Royaltyjournalist Jeroen Snel had kritiek om haar verschijning in badpak in een reallife-programma: “Dit is wel de grens.” Volgens hem en anderen verlaagt zij met haar optredens het aanzien van het koningshuis, dat het niet gemakkelijk heeft, zo laten de lage waarderingscijfers zien.

Koninklijke familie

Omdat gravin Eloise geen lid is van het Koninklijk Huis – ze hoort wel bij de koninklijke familie Van Oranje-Nassau maar valt niet onder de ministeriële verantwoordelijkheid – krijgt zij geen uitkering van de staat. Toch zien velen haar wel als onderdeel van de monarchie. De kritiek op koning Willem-Alexander is op sociale media dan ook groot. Waarom heeft hij zijn kleine nichtje niet in het gareel? De koning dient immers neutraal te zijn, maar als zijn familieleden politieke meningen verkondigen, komt die positie toch onder druk te staan.

Gen Z-Oranje

De gravinfluencer heeft op Instagram 434.000 volgers. Dat is ongeveer de helft van het account van het Koninklijk Huis, dat 932.000 volgers telt. Niettemin trekt ze veel bekijks, vooral van jongeren. De Gen Z-Oranje werd vorige week ook al op een mening betrapt: ze wil zich aansluiten bij klimaatbeweging Extinction Rebellion, omdat ze ‘baalt’ van haar vele vliegreizen. Eloise vliegt voor haar plezier de wereld over, maar hoeft dat niet te doen, stellen critici. Verder zei ze genoeg te hebben van het bekend zijn, terwijl ze op haar accounts al jaren aandacht nastreeft en zichzelf intussen mag scharen onder de BN’ners, menen dezelfde critici.

Over Elo(lo)

Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg werd in 2001 geboren uit prins Constantijn en zijn vrouw, prinses Laurentien. Ze is het eerste en oudste kleinkind van prinses Beatrix en wijlen prins Claus. Haar oom is koning Willem-Alexander en peetoom is de Noorse kroonprins Haakon. Eloise studeert aan de hotelschool in Amsterdam, waar ze tevens in een grachtenpand woont. Ze wil in New York stage lopen. Ook haar broertje Claus-Casimir is op sociale media actief. Beiden worden geframed als ‘nepo-baby’ – kinderen die alles in de schoot geworpen krijgen omdat hun ouders beroemd zijn.

Gravin Eloise is vijfde in de lijn van de troonopvolging.

Categorie: |

Home » Cultuur » Showbizz » Gravin Eloise steunt Palestijnen: roept op tot donaties, met BDS-teken