Expert: ‘Israël wil geen oorlog in het noorden’
De premier van Libanon beschuldigt Israël ervan dat het een oorlog met Libanon wil voeren. Dat komt door de drone-aanval op het kantoor van Hezbollah in Beiroet, waar dinsdag een Hamasleider werd gedood. Israël wil geen oorlog in het noorden, zegt buitenlandcommentator Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad tegen BNR Nieuwsradio.
Hamas-bonzen
In Dahiyeh, een buitenwijk in Beiroet waar terreurbeweging Hezbollah de scepter zwaait, beschoot een drone dinsdag een Hezbollah-kantoor waar zich op dat moment Saleh al-Arouri bevond, de nummer twee van terreurorganisatie Hamas. Hij en een aantal andere Hamas-bonzen werden meteen gedood. Israël deed daarmee wat het gezegd heeft: Hamasleiders in het buitenland elimineren. Zij leven in Libanon, Qatar en Turkije en zijn volgens premier Benjamin Netanyahu ‘dead men walking’.
Geen tweede front
Interim-premier Najib Mikati van Libanon beschuldigt Israël ervan dat het buurland een oorlog met zijn wil beginnen. Dat willen de Israëli’s niet, verklaart Van Benthem tegenover BNR Nieuwsradio. Israël wil alleen Hamas raken, in dit geval in Libanon. Bovendien hebben de woorden van Mikati weinig gewicht omdat het Hezbollah is dat beslist of er een oorlog met Israël komt. Dat land is volgens hem niet uit op een tweede front, maar verdedigt zich wel tegen Hezbollah.
Grotere strijd
“Stel dat Hezbollah gaat beginnen, dan is het echt groot,” zegt Van Benthem. De Libanese terreurorganisatie heeft namelijk raketarsenalen die door de permanente aanvoer van Iraanse technologie en raketten veel groter, en krachtiger zijn, dan die van Hamas en de Islamitische Jihad waren. Het sjiitische Hezbollah is jarenlang gespekt door het sjiitisch-theologische regime in Teheran, dat erop uit is om Israël te dwarsbomen en vernietigen.
Raketten
Van Benthem: “Dan praat je over tachtigduizend middellange afstandsraketten en ook langere afstandsraketten, waarvan een belangrijk deel precisieraketten zijn. Met name een Iraanse raket waarvan ze er niet een groot aantal hebben, analisten denken tot zeker tweeduizend, dat is een zeer nauwkeurige raket met een grote impact. Als die neerkomt, heb je echt een grote problemen.” Verder wil Israël geen tweefrontenoorlog. Inmiddels heeft Hassan Nasrallah, de sterke man van Hezbollah, gezegd dat zijn organisatie niet bang is om oorlog te voeren.
Verdediging
Er zijn voortdurend beschietingen vanuit Zuid-Libanon op stadjes en dorpen in het noorden van Israël, waarvan er tientallen zijn geëvacueerd. “Er vallen saar al doden over en weer van over de grens,” aldus de ND-expert. Israël verdedigt zichzelf en zijn burgers, ook in het noorden. Er zijn inmiddels troepen uit Gaza teruggetrokken, maar volgens de Israëlische regering gaat de oorlog ‘nog lang duren’. Ministers hebben het over minimaal nog een half jaar.
Gaza innemen
Netanyahu zegt dat het nog een half jaar tot een jaar kan duren. Van Benthem benadrukt dat dat wordt gezien als een politieke uitspraak van hem om aan de macht te blijven. Uit peilingen blijkt dat tachtig procent van de Israëli’s wil dat de premier na de oorlog vertrekt. Tegelijkertijd staat Netanyahu onder druk in zijn kabinet: de rechts-extremistische partijen willen Gaza bij Israël voegen en alle Palestijnen verplaatsen naar Egypte. Ze dreigen het kabinet op te blazen als dat niet gebeurt.
Over Hezbollah
Hezbollah is een terreurbeweging die in de Libanese burgeroorlog (1975-1990) werd opgericht door sjiitische geestelijken. Met het islamitische regime in Iran als voorbeeld streven zij ook politieke macht na en daarmee schuwen zij geweld niet. Nasrallah leidt de organisatie sinds 1992, die het zuiden en noordoosten van Libanon, alsmede het zuiden van Beiroet controleert. Hezbollah vocht in 2006 een oorlog uit tegen Israël en doet in eigen land mee aan democratische verkiezingen. Door de grootte van de organisatie in het parlement, kan niemand in Libanon politiek gezien om Hezbollah heen. Het Libanese volk is een mix van sjiieten, soennieten, christenen, druzen en bedoeïenen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren