Griekenland en Israël komen met reisbubbel voor Israëlische gevaccineerden

Mitsotakis en Netanyahu (GPO)

Ingeënte burgers uit Israël kunnen binnenkort zonder problemen in Griekenland op vakantie. Dat komt door een unieke afspraak tussen beide landen, die voorziet in een reisbubbel voor Israëlische gevaccineerden. Op deze manier hopen Athene en Jeruzalem van elkaar te profiteren. In Griekenland vormt de toeristensector een belangrijk deel van de economie. Griekenland wil de proef in de zomer uitbreiden met andere landen en opteert voor corona-paspoorten in de EU, maar daar wil Nederland voorlopig niet aan. Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de deal een opstekertje in de campagne voor de verkiezingen van 23 maart.

Ideale proeftuin
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en Netanyahu ondertekenden maandag in elkaars bijzijn het akkoord. Voor de Grieken vormt Israël de ideale proeftuin voor het op maat toelaten van ingeënte toeristen, want in dat land is nu al een derde van de bevolking gevaccineerd. En het ziet er naar uit dat in maart alle inwoners een prikje hebben gekregen. Als de proef met Israël goed verloopt, kunnen andere landen mogelijk volgen, aldus Mitsotakis. Van zijn kant wil Netanyahu ook soortgelijke afspraken maken met Cyprus, Roemenië, Servië, Georgië en de Seychellen. Daar kunnen gevaccineerde Israëli’s dan ook naartoe.

Opstekertje
Voor premier Netanyahu is de deal met de Grieken een opstekertje in de campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen van 23 maart. Maandagmorgen moest hij nog verschijnen in de rechtbank in verband met de corruptiezaken die tegen hem lopen, maandagmiddag was hij alweer paraat voor het ondertekenen van het akkoord met Mitsotakis. Op die manier kon hij zich weer tonen als leider van het land, zeggen experts. Het is hem er alles aan gelegen om bij de verkiezingen opnieuw de grootste te worden. Zijn vaccinatieplan – het snelste ter wereld – vormt inzet voor de campagne. De kans is groot dat de reisdeal met de Grieken daar ook in zal worden genomen.

Meer toeristen
Voor Griekenland is de deal met Netantahu erg van belang. Athene zinspeelt erop om op 1 juni open te gaan voor reizigers uit landen met een laag coronacijfer. Premier Mitsotakis wil dat de EU corona-paspoorten mogelijk maakt, maar dat idee is in de EU omstreden. Onder meer Nederland ligt dwars. Ook andere landen die nog kampen met de bestrijding van het virus en die grote vaccinatieproblemen hebben, zouden niet op het corona-paspoort zitten te wachten, omdat ze hun burgers dan moeten teleurstellen. Intussen zinspelen de Grieken ook op corona-reisbubbels met Groot-Brittannië (het Europese land dat momenteel het snelst vaccineert) en de Verenigde Staten.

Streefgetal halen
Het toerisme is in Griekenland goed voor maar liefst twintig procent van de economie. Een op de vijf Grieken is er economisch afhankelijk van. Vorig jaar zakte de omzet in de toerismebranche met tachtig procent in dankzij corona. Voor dit jaar worden er circa vijftien miljoen vakantiegangers verwacht, ongeveer de helft van de gebruikelijke dertig miljoen. Om het streefgetal voor 2021 te halen, moeten de Grieken er alles aan doen uit te stralen een veilige en genoegzame bestemming te zijn. Daarom denkt de regering momenteel na over een vierde strenge lockdown om zo een derde coronagolf te voorkomen. Momenteel loopt het aantal besmettingen weer op.Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Griekenland en Israël komen met reisbubbel voor Israëlische gevaccineerden