ChristenUnie: ‘Geen dubbele standaard voor producten uit de West Bank’

Interior of the Dutch parliament

De ChristenUnie wil dat de regering geen dubbele standaarden gebruikt waar het gaat om de etikettering van producten uit betwiste gebieden. Het gaat om de etikettenregel voor Israëlische producten uit de betwiste Westelijke Jordaanoever. Die moeten van Brussel een extra etiket krijgen met de mededeling dat ze uit ‘bezet gebied’ komen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ziet daar op toe. De maatregel roept weerstand op bij pro-Israëlische groepen, die vinden dat het label ‘made in Israel’ gerechtvaardigd is. De ChristenUnie komt voor deze mening op. Over vijf weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

De partij dient een Tweede Kamermotie in die gelijkschakeling van alle producten uit betwiste gebieden moet regelen. Daarin wordt opgeroepen producten uit de West Bank hetzelfde te behandelen als producten uit andere betwiste gebieden, zoals de Westelijke Sahara. ‘De NVWA handhaaft niet op producten uit dit laatste gebied, waar de tekst Made in Morocco op staat’, aldus de ChristenUnie. ‘Bij producten uit de Westelijke Jordaanoever wordt dezelfde lijn echter niet toegestaan. Volgens de ChristenUnie is dat discriminatie’.

“Selectiviteit van de NVWA in het handhaven op etikettering van producten uit betwiste gebieden is onaanvaardbaar,” zegt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. “Het mag niet zo zijn dat producten uit de Westelijke Sahara worden verkocht alsof ze uit Marokko afkomstig zijn, terwijl de NVWA al een boete oplegt bij etiketten gemaakt in een Israëlisch dorp in Judea en Samaria. Ik wil daarom actie van het kabinet. Ongelijke behandeling in gelijke gevallen duidt op discriminatie. Dat moet altijd worden bestreden, ook in dit geval tegen Israël.” Hoewel de ChristenUnie deel uitmaakt van het demissionaire kabinet Rutte III is het nog onduidelijk of de motie het haalt.

Lees ook:
CU roept Koenders op etiketten af te wijzen

Nu Hongarije en Griekenland de etikettering van producten uit de betwiste gebieden in Israël afwijzen, moet minister Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken daar nog eens goed naar kijken. Dat stelt Tweede Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie. 

Categorie:

Home » Nieuws » ChristenUnie: ‘Geen dubbele standaard voor producten uit de West Bank’