Baudet opnieuw in opspraak, dit keer door ‘eigen racistische berichten’

YouTube

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) is opnieuw in opspraak. Dit keer om racistische WhatsApp-berichten van zijn eigen hand. In verschillende conversaties met getrouwen laat de politicus zich racistisch uit over onder meer homo’s en mensen van kleur. Dat meldt weekblad Elsevier in een artikel. Antisemitische berichtjes kon het medium niet ontdekken. Eind 2020 spatte FvD uit elkaar vanwege anti-Joodse WhatsApp-berichten en antisemitische uitlatingen van Baudet. Dit keer doet hij de berichtjes af als ‘een grapje’ en een poging van zijn politieke tegenstanders hem uit te schakelen.

Intelligentie en ras
Het zou dit keer gaan om homofobe en racistische berichten tussen Baudet en zijn kandidaten voor de Tweede Kamer. Elsevier ontdekte dat hij op 29 juli 2020 tegen partijvrienden zou hebben gezegd dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor ‘Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75’. Zo appte hij onder meer: ‘Bovendien: african americans wonen al 150 jaar in Amerika. Scoren nog steeds 40 IQ punten lager’. Baudet legde eerder al eens een verband tussen intelligentie en de komaf van volkeren. Nadat hij daarover werd aangesproken, zei hij dat te bedoelen dat sommige mensen in de wereld minder goed toegang hebben tot onderwijs.

Neger thuis
Maar daar bleef het niet bij. In de gesprek op WhatsApp zou de leider tegen zijn partijvrienden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, thans nummer zes en 23 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, hebben gevraagd: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ Van Meijeren zou ‘Hell no’ hebben geantwoord. Vervolgens sprak Baudet dat niet tegen. Ook corrigeerde die hem niet. In plaats daarvan stuurde hij hem een icoontje van een geschrokken kat. Elsevier stelt dat kandidaat-Kamerleden Andreas Bakir en Samuel Jong in een van de groepen zouden hebben gepleit voor een verbod op Netflix, omdat daar interraciale relaties zouden worden gepromoot.

Kolder
Volgens Baudet is het onderzoek van het weekblad kolder en willen zijn politieke tegenstanders hem de mond snoeren. In een videoverklaring op Twitter zegt hij onder meer dat er ‘hooguit ooit een grapje is gemaakt’. “Je kunt niet op die manier mensen afrekenen,” aldus Baudet, doelend op ‘het kartel, dat als de dood is voor onze opkomst’. Verder haalt hij uit naar de politici van JA21, de rechts-nationalistische partij die werd opgericht door dissidenten uit zijn eigen partij. Baudet spreekt van de ‘Judas-alliantie’ van JA21, waar veel afvalligen zijn neergestreken onder de vleugels van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans.

Antisemitisme-affaire
In het najaar van 2020 kwam FvD in opspraak vanwege antisemitische en racistische uitlatingen die eerder dat haar in de jeugdbeweging van de partij op WhatsAppgroepen waren gedaan. De affaire breidde zich uit nadat uit getuigenissen duidelijk werd dat leider Baudet ook antisemitische uitlatingen had gedaan. Partijkopstukken maar ook oud-collegae van de Universiteit Leiden deden daar kond van. Het gaf een beeld van Baudet als overtuigd antisemiet. Toen publiekelijk bekend werd dat hij zichzelf ‘antisemiet’ noemde, liepen veel FvD-kopstukken en volksvertegenwoordigers weg uit de partij. De meesten hergroepeerden zich in JA21, een nieuwe rechts-nationalistische partij die niet racistisch en antisemitisch wil zijn.

Lees ook:
Nieuwe getuigenissen geven beeld van Baudet als overtuigd antisemiet

Mensen uit de innerlijke kringen van FvD-voorman Thierry Baudet stellen dat hij er een antisemitisch wereldbeeld op nahoudt en dat anderen hem daarin niet hebben afgeremd of gecorrigeerd. Dat blijkt uit een artikel vol getuigenissen van collega’s en naasten van Baudet.

Categorie:

Home » Nieuws » Baudet opnieuw in opspraak, dit keer door ‘eigen racistische berichten’