Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Haatcongres Palestijnen moet verboden worden’

De lokale politieke partij Beter voor Rijswijk is tegen de komst van een pro-Palestijnse conferentie naar de Zuid-Hollandse gemeente. De fractie heeft vragen gesteld aan burgemeester Michel Bezuijen (VVD) over het congres, dat binnenkort gepland staat in evenementencentrum Event Plaza. De fractie van Beter voor Rijswijk is bezorgd over de veiligheid rond de hal. ‘Dit is een veiligheidskwestie, er zijn veel pro- en antigroeperingen in de Palestijnse zaak, dus voor je het weet heb je een tegendemonstratie’, stellen ze in een verklaring. Fractievoorzitter Ed Braam van Beter voor Rijswijk wil de bijeenkomst verbieden.

Het is de bedoeling dat het congres van de European Alliance in Defence of Palestinian Detainees twee dagen duurt: van acht tot tien december. De organisatie is in Duitsland gevestigd en zet zich in voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israël, waaronder terroristen. Hun belangrijkste eis is de vrijlating van een Arabier die in Israël is veroordeeld tot levenslang voor een vijfvoudige moord. De conferentie van de European Alliance in Defence of Palestinian Detainees wordt voor de vierde keer gehouden. De vorige edities speelden zich af in Berlijn en Brussel.

Nu wordt gekozen voor het kleine Rijswijk. Raadslid Braam maakt zich grote zorgen. “Deze mensen steunen moordenaars en terroristen. Wij rekenen erop dat onze burgemeester in verband met een zeer hoog veiligheidsrisico de vergunning voor de conferentie intrekt. Het is te gek voor woorden dat er een conferentie wordt gehouden voor de bevrijding van een terrorist die volkomen terecht achter de tralies zit,” zegt hij. “Dit moet je niet willen in Rijswijk en Nederland.”

Braam: “Als de veiligheid in het gedrang is kan de burgemeester dit verbieden. Een conferentie voor terrorisme moet zo snel mogelijk van de kaart.” De Beter voor Rijswijk-leider is zich ervan bewust dan een samenkomst en tegendemonstratie van Eritreeërs, in juli van dit jaar, kantjeboord goed ging. “En toen liepen er 200 politiemensen op 150 demonstranten.” Hij vergelijkt die situatie met spanningen tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse groeperingen. Daar gaat het wel vaker mis, zoals eerder deze zomer op de Dam toen pro-Palestijnse activisten het aldaar opnamen tegen eenling en pro-Israëlische demonstrant Michaël Jacobs. Uiteindelijk moest wijlen burgemeester Eberhard van der Laan ingrijpen. Ook werd Jacobs vastgezet. Later bleek ‘ten onrechte’. De gemeente bood daarvoor excuses aan.

Pro-Palestijnse conferenties vinden vrijwel nooit plaats zonder reuring. Eerder ontstond er in de Rotterdam grote ophef over een congres van Palestijnen en hun sympathisanten in concert- en congresgebouw De Doelen. Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam stelde schriftelijke vragen aan burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam. Ze riep hem op de bijeenkomst te verbieden en hij kwam in de gemeenteraad onder vuur te liggen. De burgervader deed grondig onderzoek naar de organisatie en besloot op grond van de grondwet om het congres niet af te blazen. De bijeenkomst ging gewoon door. Ter plekke konden Officieren van Justitie niet ingrijpen omdat er geen antisemitische leuzen werden geroepen.  Mogelijk zal de burgemeester van Rijswijk kijken naar de Rotterdamse casus.

Inmiddels hebben de tegenstanders van het congres hun zin. TV West meldt dat de bijeenkomst door de organisatoren is afgeblazen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X