Dé online community van Joods Nederland. 10 Elul 5778 · 21 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Mizrachi: ‘hooguit één miljoen Joden vermoord’

‘Haatrabbijn’ Yosef Mizrachi is opnieuw in opspraak. De oprichter van de Amerikaanse organisatie Kiruv, stelt in een video dat minder dan een miljoen Joden tijdens de Holocaust zijn vermoord. De meesten van degenen, die worden gerekend tot het alom aanvaarde aantal van zes miljoen slachtoffers,  waren volgens de rabbijn niet Joods in termen van de Halacha. De uitnodiging aan Mizrachi om naar Amsterdam te komen voor een Shabatton afgelopen augustus, kwam de organisatoren op veel kritiek te staan.

In de video legt Mizrachi uit dat de hoge assimilatie in vooroorlogs Europa en de brede Nazi-definitie het aantal Joden dat als vermoord is geregistreerd de cijfers sterk hebben overdreven. Zeker vijf miljoen waren “total goyim”, aldus Mizrachi, die daarbij de term voor niet-Joden gebruikt, die doorgaans als kleinerend wordt beschouwd. “De waarheid is, vertel ik u, dat er niet eens één miljoen Joden zijn vermoord. Als je kijkt naar het percentage van Joden dat in Europa geassimileerd was, meer dan tachtig procent, dan is het redelijk om er vanuit te gaan dat tachtig procent van de de zes miljoen geen Joden betrof”.

Alhoewel historici van mening verschillen over het exacte aantal Joden dat de door de Nazi’s werd vermoord, is over het totale aantal van zes miljoen haast universele eensgezindheid onder Holocaust-wetenschappers. Volgens Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center in Israël, en zelf Holocaust-onderzoeker, hebben de opmerkingen van Mizrachi “geen enkele basis”. Er is “absoluut geen historische waarheid” in de claims die Mizrachi in zijn video doet, niet over het aantal vermoorde Joden noch over de Nazi-definities over wie als Jood wordt beschouwd, verklaarde Zuroff deze week in de media.

Zuroff, die een sleutelrol speelde bij het voor de rechter brengen van Nazi criminelen, meent dat het bewust hanteren van verkeerde informatie door Mizrachi een sinster doel dient. “Hij doet twee verfoeilijke dingen: hij waarschuwt Joden dat een niet-religieus leven een nieuwe Holocaust kan veroorzaken en hij bespot Joden die niet religieus zijn”.

Het is niet de eerste keer dat Mizrachi kritiek krijgt op uitlatingen die hij deed over de Holocaust. In een lezing in 2013 beweerde hij al dat het gedrag van niet-religieuze Joden een oorzaak was  voor de Nazi-gewelddadigheden en waarschuwde hij dat een minder strikt Joods leven “verdere tragedie” kon voortbrengen. In andere video’s claimt hij dat Down’s Syndroom en autisme “straffen voor zonden gepleegd in een vorig leven” zijn.

 

Bron: Times of Israel 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X