Halsema beveiligt Maccabi niet tijdens risicowedstrijden zaalvoetbal

K. Rijken

De gemeente Amsterdam is niet van plan om de beveiliging van ‘risicowedstrijden’ van de Joodse sportclub Maccabbi te subsidiëren. Volgens burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) heeft het clubbestuur aangegeven dat dit niet nodig is. Ook zou dit blijken uit onderzoek. Afgelopen weekend werd bekend dat Maccabi bij bepaalde zaalvoetbalwedstrijden eigen beveiligers moet inzetten vanwege de grote kans op antisemitische incidenten. De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad stelde er woensdag vragen over.

‘Zeer zorgelijk’
VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is verbaasd over het feit dat Maccabi bij risicowedstrijden in het zaalvoetbal eigen beveiliging moet inzetten. “Dit is zeer zorgelijk. Ik hoop dan ook dat de burgemeester en het college hier stelling in willen nemen.” Volgens haar mag van discriminatie en antisemitisme in welke sport dan ook nooit sprake zijn. Ze vindt dat Maccabi steun verdient en veroordeelt het antisemitisme tegen de club.

Geen racisme
Poot wilde van Halsema weten of er contact is geweest met Maccabi over deze incidenten. “Speelt dit ook bij andere clubs en kan Maccabi aanspraak maken op de subsidieregeling voor beveiliging van religieuze instellingen in Amsterdam?” Halsema: “Ik sluit me volledig aan bij de stevige veroordeling die mevrouw Poot uitspreekt. Racisme en discriminatie, in welke vorm dan ook, accepteren wij niet,” aldus Halsema.

Aangifte doen
Volgens de burgemeester moet een voetbalclub altijd aangifte doen als er sprake is van discriminatie. Ze liet in het midden of Maccabi aangifte heeft gedaan. Binnenkort spreekt ze met Maccabi. “Ook is er contact opgenomen met de KNVB [de voetbalbond, red.]. Daarmee proberen wij lokaal een zo goed mogelijk beeld te hebben op wat er op en rond de Amsterdamse voetbalvelden speelt.”

Geen dreiging bekend
Halsema: “De behoefte voor een beveiligingsorganisatie komt momenteel vanuit één team. We weten dat het bestuur van de club de subsidie op dit moment niet als oplossing ziet. Er dient aangifte gedaan te worden zodat de dader gepakt kan worden. Bij de politie is het nagegaan en er is geen dreiging bekend die de noodzaak van beveiliging zal onderbouwen.” De VVD wil het onderwerp over vier, vijf maanden opnieuw agenderen. Dan is er meer informatie. Halsema stemde daarin toe en benadrukte dit graag samen met sportwethouder Simone Kukenheim (D66) te doen.

Rol KNVB
D66-voorman Reinier van Dantzig vindt antisemitisme ‘een verschrikkelijk gevaar voor de samenleving’. Hij begint over het vermeende antisemitische incident bij de club Geuzenveld-Middenmeer. “Wat voor een middelen hebben we om hiertegen op te treden en welke rol verwachten we van de KNVB.” Halsema kan melden dat daags na het incident een melding is binnengekomen bij het Meldpunt Discriminatie van de regio Amsterdam. “Het spreek voor zich dat de KNVB hier een grote verantwoordelijkheid in draagt. Signaleren en het geven van voorlichting.”

Andere clubs
Raadslid Mourad Taimounti (DENK) stipte ook andere gevallen van discriminatie aan. “Amsterdamse jeugdteams voetballen ook buiten de stad en die hebben dan heel vaak te maken met discriminatie en racisme. Wat voor een rol speelt dat?” Halsema legt de eerste verantwoordelijkheid bij de KNVB. “We willen dat spelertjes en ook anderen weten dat ze een melding kunnen doen bij het Meldpunt Discriminatie.” Taimounti doelde mogelijk op clubs met relatief veel spelers met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond.

Categorie: |

Home » Nieuws » Halsema beveiligt Maccabi niet tijdens risicowedstrijden zaalvoetbal