Toerismebranche Israël: ‘regering help ons, anders gaan we kopje onder’

Vesselin Kolev_Flickr

De Israëlische toerismesector is onder zware druk komen te staan na het besluit van de demissionaire regering om sinds dinsdag geen toeristen meer toe te laten. Alleen reizigers die na aankomst in Israël twee weken op één plek in quarantaine kunnen, worden toegelaten. De maatregel is een aderlating voor de toerismebranche, die zegt ten onder te gaan als er geen overheidssteun komt. Het aantal annuleringen stijgt en het aantal nieuwe boekingen daalt. Volgens kenners staat de hotelbranche op korte termijn op instorten.

Abbas achterna
Buitenlandse toeristen en reizigers moeten bewijzen dat ze twee weken op één locatie in quarantaine kunnen. Anders komen ze Israël niet in. Toeristen die al in het land zijn, moeten binnen een paar dagen vertrekken. De Israëlische regering volgt daarmee de Palestijnse Autoriteit van president Mahmud Abbas, die twee weken terug al verordineerde dat toeristen niet langer welkom zijn in de Palestijnse gebieden. Het populaire Bethlehem is inmiddels al een tijdje van de buitenwereld afgesloten.

Uitgestorven plekken
De gevolgen van de Israëlische maatregel waren dinsdag al merkbaar. Zo is het internationale vliegveld Ben Gurion nagenoeg uitgestorven en lopen er nog weinig toeristen door de oude stad van Jeruzalem. Bij de Heilige Grafkerk, een van de grootste trekpleisters van de Israëlische hoofdstad, staat normaal gesproken een lange rij. Nu hoeft niemand nog in de rij te staan. Op andere populaire plekken wordt het ook rustiger, zoals het Holocaustmuseum Yad Vashem en het strand van Tel Aviv.

Kelderende cijfers
Momenteel is het hoogseizoen in Israël en daarom slaat de anti-corona-maatregel voor het toerisme in als een bom. Zo heeft de hotelbranche van Tel Aviv normaal gesproken een bezettingsgraad van tachtig procent. Nu ligt die tussen de twintig en 25 procent. In Jeruzalem is het aantal bezette hotelbedden gedaald naar dertig procent. Deze aantallen zijn te weinig om op lange termijn overeind te blijven, weten de hoteleigenaren. Amir Hayek vertelt in Globes dat een kleine tien procent van de 41.000 werknemers in de branche al naar huis is gestuurd. Deze mensen zitten met onbetaald verlof op de bank.

Injectie is nodig
“Als er geen overheidssteun komt, dan verliest de toerismesector de helft van zijn personeelsleden en stort de sector in,” aldus Hayek. De demissionaire regering heeft al één miljard euro aan steun toegezegd, maar dat bedrag zal niet alleen voor bedrijven in het toerisme bedoeld zijn. Door de maatregel om toeristen te weren verliest het land maandelijks 124 miljoen euro aan toerisme-inkomsten. Hayek wil financiële compensatie zien. “Er moet onmiddellijk zuurstof komen in de vorm van 125 miljoen euro, anders zal de patiënt sterven.”

Rustig jaar
Hayek doelt daarmee ook op de vele hotels die zullen sluiten. Daar zitten ongetwijfeld vrij nieuwe hotels bij, die in de afgelopen jaren waren geopend om aan de groeiende vraag naar hotelbedden te voldoen. Jaar op jaar kon het Israëlische ministerie van Toerisme groei- en recordcijfers laten zien, maar dit jaar lijkt alles dus anders. De maatregel is twee weken van kracht en wordt daarna mogelijk verlengd. Hoe dan ook verwacht de branche dat de schade in dit toeristenseizoen niet meer goed te maken zal zijn en dat het in de komende maanden rustig blijft.

Categorie: |

Home » Nieuws » Toerismebranche Israël: ‘regering help ons, anders gaan we kopje onder’