Halsema wil dat Kristallnacht-herdenking doorgaat, maar die gaat sowieso door

YouTube

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) van Amsterdam heeft gezegd er alles aan te doen dat de Kristallnachtherdenking van komende donderdag doorgaat. Ze denkt dat dit mogelijk niet doorgaat, omdat veel Joodse bijeenkomsten momenteel worden afgelast. Navraag bij het CJO leert dat van afblazen nooit sprake is geweest. Ook ziet het er naar uit dat hoofdspreker Sigrid Kaag zal langskomen in de Snoge.

‘Extra beladen’

Volgens Halsema zal de herdenking van de pogrom op Joden in 1938, komende donderdag ‘extra beladen zijn vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas’, aldus AT5. In een gesprek met de stadszender zei ze er toch alles aan te doen dat de bijeenkomst doorgaat. Gedoeld werd op de stille tocht voor Kristallnacht in Groningen, die uit voorzorg is afgelast zodat er op straat geen spanningen kunnen ontstaan. De Groningse herdenking in sjoel gaat wel door.

Veiligheid

In het gesprek op AT5 werd de suggestie gewekt dat de herdenking in Amsterdam, op donderdag 9 november in de Portugees-Israëlietische Synagoge – Snoge, dan ook wel niet zou doorgaan. Volgens Halsema zal dat niet waarschijnlijk zijn, maar moeten mensen zelf wel een afweging maken of ze er naartoe zullen gaan in verband met hun eigen veiligheid. Toch wil de gemeente er alles aan doen om dingen mogelijk te maken, zei ze.

‘Heel belangrijk’

Halsema zegt ‘in contact te staan’ met Joodse organisaties. Mochten er bijeenkomsten niet doorgaan, dan moeten ze dat bij haar melden. “Omdat ik het heel belangrijk vind dat deze herdenkingen, juist in deze tijd, wél doorgaan. Ook om te laten zien dat het leed van de Tweede Wereldoorlog niet zomaar in verband mag worden gebracht met dit conflict. En dat het ook niet zo kan zijn dat dit conflict dat zich daar nu afspeelt, leidt tot inflatie op de pijn hier en de herdenking hier.”

CJO: sowieso herdenking

Desgevraagd zegt de organisatie, het Centraal Joods Overleg (CJO), ‘niet speciaal’ contact te hebben met Halsema over de Kristallnacht-herdenking van komende donderdag. Vicevoorzitter Hans Weijel: “De bijeenkomst gaat gewoon door.” Eerder ontstond gedoe binnen Joods Nederland over de hoofdspreker: demissionair vicepremier Sigrid Kaag (D66). Tegen haar komst is weerstand. Er werd ook een petitie opgezet tegen Kaags komst, onder meer vanwege een foto die zij ooit maakte met PLO-leider Yasser Arafat. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de politica in de Snoge aanwezig zal zijn.

Categorie:

Home » Nieuws » Halsema wil dat Kristallnacht-herdenking doorgaat, maar die gaat sowieso door