Hamas blijft op Europese terreurlijst staan

Hamasvlag
wikipedia commons

Hamas blijft op de EU-lijst van terroristische organisaties staan, zo heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bepaald. Er loopt al jaren een beroepszaak bij het Hof, maar het lijkt er nu op dat de terreurorganisatie bakzijl haalt. Al in 2001 werd de beweging op deze lijst van de Europese Unie geplaatst, die de bekendste terroristische organisaties uit de wereld bevat. In 2014 stelde het gerecht dat Hamas van de lijst moest worden verwijderd, omdat er ‘onvoldoende wettelijke argumenten’ waren om de groep op de lijst te plaatsen

Drie jaar later werd deze uitspraak na een beroep van de Europese Raad tenietgedaan. Zo lang de rechtszaken liepen, bleef Hamas gewoon op de Europese terreurlijst staan. De terreurgroep ging vervolgens opnieuw in beroep. Dit blijkt nu tevergeefs te zijn. Zodoende blijven alle fondsen van Hamas op Europese banken bevroren. Ook mogen Hamas-leiders zoals Ismail Haniye en Khaled Mashaal niet naar de Europese Unie reizen. In Europa wordt Hamas ondersteund door pro-Palestijnse actiegroepen zoals de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Ook zijn er organisaties in Europa actief die een innige band met Hamas zouden hebben, zoals de mediaorganisatie EPAL die een propagandavideo over GroenLinks maakte. De partij wordt daarin omarmd.

Bijna een jaar geleden hield Hamas zich vanuit de Gazastrook bezig met de zogeheten ‘Mars van Terugkeer’, waarin het jongeren opriep zich naar de grens met Israël te verplaatsen. Groepen jonge mensen bestormden de grens, die verdedigd moest worden door het Israëlische leger. Er vielen doden en de beelden gingen de wereld over. Momenteel zou Hamas nieuwe geweldsacties voorbereiden, onder meer op de West Bank. De herdenking van de Mars van Terugkeer, op 30 maart, zou ook rellen kunnen veroorzaken. Verder heeft de Hamas-top de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gewaarschuwd geen militaire actie te beginnen. De premier is politiek in het nauw gekomen en zou onrust of andere problemen kunnen aangrijpen voor een aanval op Gaza – dat Hamas controleert – om zo verkiezingsgewin te krijgen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Hamas blijft op Europese terreurlijst staan