Hanneke Groenteman presenteert drieluik over oorlogstrauma’s

Hanneke Groenteman
Hanneke Groenteman, EO

Presentatrice en journaliste Hanneke Groenteman keert terug op televisie. In het programma ‘Laat oorlog geen generaties duren’ gaat ze in gesprek met ouders en hun kinderen over de vraag of oorlogstrauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze spreekt met Boudewijn de Groot en zijn dochter Caya, Debby Petter en haar dochter Sterre en met de Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter Morvarid. Het drieluik is een samenwerking van de EO en War Child.

Eigen oorlogstrauma

Groenteman besloot mee te werken aan de serie omdat zij zelf een verleden met oorlogstrauma’s heeft. “Ik moest als Joods meisje onderduiken. Na de oorlog werd daar altijd over gezwegen. Ik heb hier lang last van gehad. Het heeft mij getekend, maar ook mijn zoon en misschien ook wel mijn kleinkinderen,” zegt ze in het persbericht van de EO. Groenteman dook als kind onder op verschillende plekken, waaronder in het huis van de ouders van Eberhard van der Laan in Rijnsburg.

Debby Petter

Een van de geïnterviewden is presentatrice en cabaretière Debby Petter. Haar moeder overleefde als enige uit haar gezin de Sjoa. Welke gevolgen heeft dit gehad voor de relatie tussen moeder en dochter? Gaf haar moeder de traumatische ervaringen aan haar door? En wat merkt de dochter van Petter, inmiddels de derde generatie, van de trauma’s bij de voorgaande generaties? Het zijn vragen die door Groenteman worden gesteld in de serie, aldus de EO.

Jappenkamp

Ook zanger Boudewijn de Groot komt aan het woord. Hij kwam ter wereld in een Jappenkamp en groeide met oorlogstrauma’s op. “Mijn vader heeft het Jappenkamp overleefd, maar mijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Hij sprak sinds haar dood nooit meer over haar of over het verleden,” vertelt De Groot. “Mijn vader leefde na de oorlog voor zichzelf en was niet in staat liefde of warmte te geven. Het gemis van mijn moeder blijft mij altijd bezighouden.”

War Child

Om de brug naar het nu te slaan is gekozen voor een derde gesprek met Kamela Hamidy, een Afghaanse activiste die moest vluchten voor de Taliban. Ook haar dochter komt in beeld. De problematiek van het doorgeven van traumatische ervaringen is nog steeds actueel. Wereldwijd groeien 230 miljoen kinderen op met oorlog en geweld, aldus de EO. Mede daarom werd voor deze serie samenwerking gezocht met War Child, een goed doel dat zich inzet voor kinderen die het slachtoffer zijn van oorlogen.  ‘War Child helpt kinderen in veertien landen om traumatische ervaringen een plek te geven, zodat kinderen weer zelfvertrouwen krijgen en zo stabiel mogelijk verder kunnen leven’.

Lees ook:
Hanneke Groenteman presenteert talkshow Open Joodse Huizen

Presentatrice en journaliste Hanneke Groenteman presenteert een talkshow over Open Joodse Huizen. Het gaat om een online talkshow, op dinsdagavond, waar overlevenden, nabestaanden en bewoners worden geïnterviewd. Groenteman praat met hen over drie bijzondere oorlogsverhalen uit Gouda, Hoogeveen en Westzaan. Alle gasten zijn vrouwen.  

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Hanneke Groenteman presenteert drieluik over oorlogstrauma’s