Hart voor Den Haag: gemeente moet Auschwitz-reis blijven betalen

In de Haagse gemeenteraad pleit de fractie van Hart voor Den Haag ervoor om het bezoek van scholen aan Auschwitz structureel te organiseren en financieren. Hart voor Den Haag heeft daartoe moties ingediend. Momenteel organiseert de gemeente slechts eens in de vijf jaar een reis naar Auschwitz. Dat vind de partij onvoldoende. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren twijfelt aan de feiten van de Sjoa
De partij van Richard de Mos wil blijvende financiering voor de Auschwitz-reizen en andere Sjoa-gerelateerde reizen, bedoeld voor jonge mensen van tussen de vijftien en 23 jaar. Na eerdere moties van de partij besloot het college, in het kader van ’80 jaar vrijheid’, een eenmalige scholierenreis naar Auschwitz te organiseren. Dit is volgens Hart voor Den Haag volstrekt onvoldoende om het toenemende antisemitisme effectief te bestrijden.
Bewustwording
“Eén bezoek is niet genoeg,” stelt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. “Jongeren moeten zich bewust worden van de verschrikkingen van de Holocaust. Dat doe je niet door er alleen over te lezen, maar door deze plekken zelf te bezoeken en de weerzinwekkendheid van deze geschiedenis met eigen ogen te zien.” De partij wijst op ernstige cijfers: uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren twijfelt aan de feiten van de Sjoa.
Herdenken
“Dit vraagt om directe actie,” benadrukt Sluijs. “Een bezoek aan plekken als het Anne Frank Huis, het Nationaal Holocaustmuseum, Kamp Westerbork, het Nationaal Museum Oranjehotel en het voormalig vernietigingskamp Auschwitz is geen gewone excursie, maar een essentiële confrontatie met het verleden. Alleen door te blijven herdenken, te blijven onderwijzen en te blijven zien kunnen we de lessen doorgeven aan volgende generaties.”
Oproep
Momenteel organiseert de gemeente slechts eens in de vijf jaar een reis naar Auschwitz. Hart voor Den Haag vindt dit onvoldoende en komt daarom met een voorstel om 75.000 euro vrij te maken voor Holocaust-excursies in 2025. Daarnaast zal Sluijs de wethouder oproepen om structurele financiering op te nemen in de gemeentelijke begroting. “Het moet niet bij een losse reis blijven.”
Elke generatie
De excursies moeten een vast onderdeel worden van het Haagse onderwijs, aldus Sluijs. “Elke nieuwe generatie moet leren wat vrijheid betekent en waarom discriminatie, haat en antisemitisme bestreden moeten worden. Daarom willen we structurele financiering van Holocaust-educatie opnemen in de onderhandelingen voor een nieuw college in 2026.”
Nooit vergeten
Met het overlijden van de laatste overlevenden wordt het steeds moeilijker om de gruwelen van de Sjoa uit eerste hand te horen, benadrukt de partij van De Mos. “Dat maakt deze reizen des te belangrijker. We mogen nooit vergeten wat er is gebeurd. Door jongeren de impact van de Holocaust te laten begrijpen, dragen we bij aan de strijd tegen antisemitisme,” zegt Sluijs.
Oppositie
Hart voor Den Haag is de grootste oppositiepartij van de Hofstad. Vanaf 2018 zat de partij in het college, maar na enige tijd werd bekend dat het OM onderzoek deed naar vermeende corruptie. De twee wethouders traden af en de partij bood nieuwe wethouders aan, maar de andere collegepartijen trokken hun handen van de samenwerking af. De partij voert sindsdien oppositie. Jaren later werd bekend dat er geen sprake was van corruptie. Leider Richard de Mos hoopt in de toekomst opnieuw te kunnen besturen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren