Helden en schurken: rol verzekeraars in en na WOII

(dv)

Als vierde in een serie van vijf lezingen van Joods educatief centrum Crescas getiteld Helden en Schurken vertelt historicus Regina Grüter op maandagavond 15 februari over haar onderzoek naar de manier waarop verzekeraars omgingen met de financiële tegoeden – levensverzekeringen, lijfrenten en uitvaartverzekeringen – die Joden voor de toekomst hadden bestemd. Hoe handelden de verzekeraars? Wat deden de vervolgden om onder de Duitse maatregelen uit te komen? Wat was het uiteindelijke resultaat van de roof van verzekeringsgelden? En wat gebeurde er na de oorlog?

Onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog lijkt weer aan populariteit te winnen. Eind 2015 alleen al verschenen twee boeken onder auspiciën van het NIOD: één over verzekeraars en één over erfpacht. Onderzoek naar de rol van Joodse artsen in de oorlog was onderwerp van een promotieonderzoek en een nog lopend onderzoek richt zich op de gedragingen van het notariaat. De oorlogsgeschiedenis van Asterdorp, een wijk in Amsterdam-Noord, is aanleiding voor een documentaire en twee jaar geleden nog verschenen de documentaire en het boek over de PP-groep, een verzetsgroep waarin Joden actief waren.

Regina Grüter (1953) werkt als senior onderzoeker bij het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. Haar boek over de ontrechting van de Joodse bevolking in Nederland en de roof en het rechtsherstel van oorlogspolissen “Strijd om gerechtigheid” verscheen in 2015. Momenteel werkt ze aan een breed onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat in 2017 zal verschijnen.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze lezing.
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Categorie:

Home » Nieuws » Helden en schurken: rol verzekeraars in en na WOII