Ploumen gaat in gesprek met Israël over inzet honden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel (PvdA) heeft aangekondigd “een stevig gesprek” te zullen aangaan met Israël over de inzet van uit Nederland afkomstige patrouille- en speurhonden.  Zij zei dit donderdag in de Tweede Kamer. De mededeling volgt op een brief die de minister eerder aan de Kamer schreef waarin zij liet weten dat er definitief geen verbod komt op de export van de speciaal opgeleide viervoeters aan Israël.

D66, SP en GroenLinks vroegen de minister in oktober vorig jaar om opheldering over Nederlandse honden die door het Israëlische leger – het IDF – zouden worden ingezet tegen Palestijnse burgers. “Over de ongewenstheid daarvan bestaat geen misverstand”, aldus de minister gisteren in de Kamer.

Dat Nederland met de export van honden geen Europese richtlijnen overtreedt, staat volgens de minister vast.  Die regels stellen dat Nederland geen strategische goederen mag leveren aan het Israëlische leger, die kunnen worden gebruikt in de Palestijnse gebieden. Honden vallen nu eenmaal niet onder dezelfde exportregels als wapens, die uitdrukkelijk niet door Europese landen aan Israël mogen worden geleverd, stelde Ploumen. Of een hond wordt ingezet om levenden onder het puin te redden of voor een bezetting is volgens de minister  “aan hun neus niet te zien.”

Niet alle Kamerleden hebben vertrouwen in het gesprek dat de PvdA-minister met Israël wil gaan voeren. Haar partijgenoot Michiel Servaes liet weten dat een dergelijk gesprek niet veel zal veranderen.

Twee fokbedrijven in de Noord-Brabantse dorpen Nijnsel en Geffen die vorig jaar na de Kamervragen onder vuur kwamen te te liggen, kunnen doorgaan met hun activiteiten. Fok- en opleidingsbedrijf Four Winds K9 liet weten dat het al 23 jaar dergelijke dieren naar Israël exporteert.

Categorie:

Home » Nieuws » Ploumen gaat in gesprek met Israël over inzet honden