Steeds meer Franse Joden pakken hun biezen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Mede door de toename van het antisemitisme in Frankrijk zijn sinds 2000 steeds meer Joden vertrokken. Tevens verhuizen Franse Joden steeds vaker binnen Frankrijk om antisemitisme in hun oude woonplaats te ontlopen. Veelal zijn dit steden en dorpen met een van oudsher grote Joodse gemeenschap. Alleen al in 2015 emigreerden circa achtduizend Franse Joden naar Israël. Dit alles meldt het Franse persbureau AFP.

Uit onderzoek blijkt dat het antisemitisme is gegroeid sinds het begin van de tweede intifada, in 2000, toen Palestijnen een gewelddadige opstand voerden tegen Israël. Veel Franse Joden melden sindsdien dat zij last hebben van anti-Joods gedrag jegens hen. Na het einde van deze intifada, in 2005, nam het antisemitisme niet af. Door de aanslagen van de afgelopen jaren op Joodse en niet-Joodse doelen in Frankrijk door moslimterroristen zeggen steeds meer Franse Joden zich onveilig te voelen in hun thuisland. Op sommige plekken durven ze niet langer zichtbaar ‘Joods’ over straat te gaan.

Het merendeel van de antisemitische incidenten in Frankrijk vindt haar oorsprong in de toestand in het Midden-Oosten en het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In het land wonen ongeveer vijf miljoen moslims en rond de 550.000 Joden. Een groot deel van de Franse moslims schakelt de Franse Joden gelijk aan Israëli’s, waardoor hun anti-Israëlische houding algauw vervalt in een antisemitische houding. Volgens critici doet de Franse overheid te weinig om deze tendens te doorbreken. De jaarlijkse cijfers van vertrekkende Joden liegen er dan ook niet om.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Steeds meer Franse Joden pakken hun biezen