Herdenking Apeldoornsche Bosch in coronastijl gehouden

YouTube

Bij het monument voor de slachtoffers van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch is de jaarlijkse herdenking in coronastijl gehouden. Die vond donderdag plaats in het bijzijn van burgemeester Ton Heerts (PvdA) van Apeldoorn, tevens oud-vakbondsman, en anderen. Dit meldt de cliëntenraad van het Sinaï Centrum in een bericht aan Jonet.nl. Wegens corona was het veel minder druk dan normaal. Van de plechtigheid is een videoregistratie gemaakt, zodat mensen die er niet bij konden zijn het alsnog kunnen zien. Onderaan dit artikel is de video te bekijken.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter bruut de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Bewoners en personeel werden naar het station in Apeldoorn gebracht, hardhandig op de aldaar gereedstaande trein gezet en naar Auschwitz afgevoerd. Niemand van hen keerde terug. Elk jaar op 21 januari worden deze sjoa-slachtoffers herdacht. Hun namen worden genoemd en bij het monument in Apeldoorn worden bloemen, kransen en steentjes gelegd. Daarbij zijn steeds enkele honderden mensen aanwezig.

Door de coronalockdown verviel de plechtigheid dit jaar in de gebruikelijke vorm. Toch zijn de slachtoffers niet vergeten. Donderdag 21 januari vond een aangepaste ceremonie plaats bij het momument in het Apeldoornse Prinsenpark, dat ooit is geopend door prises Juliana. In samenwerking met RTV Apeldoorn is er een herdenkingsfilm gemaakt, waar ook leerlingen van CSO de Prinsenhof en de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn. Verder deden cliënten en medewerkers van het Sinai Centrum in Amstelveen, en de zorginstelling Amerpoort-Etrog en ’s Heeren Loo in Apeldoorn mee. Juul Beerda zorgde voor de muziek.

In de herdenkingsfilm komen de onderdelen en rituelen terug die normaal tijdens de jaarlijkse herdenking worden uitgevoerd. ‘Met de film hopen we recht toen aan het waardig herdenken en de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch’, aldus Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.

Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs was bij de plechtigheid aanwezig. Het feit dat er zo weinig aanwezigen bij de herdenking waren, is vergelijkbaar met destijds, zegt hij tegen dagblad De Stentor. Toen uiterst kwetsbare mensen en verzorgers in veewagons werden gesmeten, stonden er geen mensen bij om hen te steunen of om mee te leven. “In gigantische eenzaamheid zijn ze vermoord. Dat is nu wat zichtbaarder.” Het educatieve aspect van de herdenking is waardevol. “Maar als dat ontbreekt, hoe jammer dat ook is, komt de hoofdreden van ons samenzijn sterker naar voren,” stelt Jacobs. “We staan hier niet om er iets van te leren. We staan hier primair om hen te gedenken. Stil te staan bij die stumpers , die niemand meer kent. Dat komt dit jaar sterker naar voren.”

Lees ook:
Demnig baalt van ‘nep-Stolpersteine’ Apeldoorn

De Duitse kunstenaar Günter Demnig is niet blij met de Stolpersteine die vandaag in Apeldoorn gelegd worden. Deze gedenkstenen in de grond voor de huizen waar vermoorde Joden uit de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond, zijn een uitvinding van zijn hand. Demnig komt de messing steentjes, die zo’n 250 euro per stuk kosten, vrijwel altijd zelf leggen.

Categorie:

Home » Nieuws » Herdenking Apeldoornsche Bosch in coronastijl gehouden