Herdenking bij Joods monument Wagenborgen

Joods monument Wagenborgen
bokkeblad

Op het terrein van voormalig psychiatrisch ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen zijn de vier Joodse bewoners herdacht die op 9 maart 1943 werden weggevoerd. Vier dagen later werden ze in Sobibor vergast door de nazi’s.

Het was de elfde keer dat er werd stilgestaan bij de dood van de zusjes Betje en Sientje Stoppelman uit Oude Pekela en Winschoten, Heintje Levie uit de stad Groningen en Heiman Aptroot uit Hoogezand. “In 1943 was het al waanzin om mensen om hun geloof of ras te vermoorden, wat dat betreft is er in 2017 niets veranderd. Daarom is het ook zo belangrijk om te blijven herdenken,” vertelt Anne Koopmans, die de herdenking organiseert aan RTVNoord. “Lange tijd was niet bekend dat dit is gebeurd, het was een verborgen geschiedenis,” aldus Koopmans.

Kinderen van basisschool De Kronkelaar droegen gedichten voor en legden bloemen bij het monument. “Heel ontroerend,” volgens Koopmans. “Ze maken prachtige gedichten. Ik ga ook elk jaar langs de school om het verhaal te vertellen.”

Het joods monument ‘Groot-Bronswijk’ te Wagenborgen (gemeente Delfzijl) is een bronzen plaquette met davidster. In de bestrating voor het gedenkteken is tevens een davidster aangebracht. De tekst op de plaat luidt: ‘Opdat wij niet vergeten’, gevolgd door de namen van de vier vermoorden, H. Aptroot, H. Levie, B. Stoppelman en S. Stoppelman. Het monument is in 2006 verplaatst van het gebouw van het voormalige psychiatrische ziekenhuis naar het kerkhofje van de familie Brons op het voormalige terrein van Groot Bronswijk.

De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Categorie:

Home » Nieuws » Herdenking bij Joods monument Wagenborgen