Poerim en de verkiezingen – column Brigitte Wielheesen

Foto van Brigitte Wielheesen.

‘Poeriem is een tijd van grappen en grollen. Zo nam de redactie van Jonet afgelopen week lezers in de maling met de bacon-test die president Trump zou willen uitvoeren. Gisteren vierden we dat door koningin Ester, de kwade Haman die het Joodse volk wilde uitroeien, werd verslagen. Dat de wereld een stuk beter af is dankzij vrouwen, wisten wij dankzij Ester al ruim tweeduizend jaar geleden. De afgelopen vier jaar waren er slechts 58 vrouwen in de Tweede Kamer. Hoe anders had de Nederlandse politiek eruit kunnen zien met minder Wilders, minder Kuzu en meer Ester’s. Natuurlijk hebben we onder de Ester’s een wolf in schaapskleren en wel bij de Partij voor de Dieren. Haman verkleed als Ester.

Met Poeriem transformeren we Haman tot een Mordechaj. Dan lopen goed en kwaad volledig door elkaar, want het kwaad is geen kwaad meer en heeft zich geschaard aan de kant van het goede. Vandaar de vele Poerimgrappen, die de week voorafgaand aan het feest rondgaan. Ook opperrabbijn Jacobs deed een duit in het zakje met het oog op de verkiezingen. Zo bedacht hij het fake nieuwsbericht dat de SGP en de ChristenUnie (CU) hem als lijstduwer hadden gevraagd. De truc is dat het als een waarheid moet lijken, maar er moet toch wel een duidelijke onjuistheid inzitten om twijfel te zaaien. Het bedenken van een Poeriemgrap levert daardoor al veel voorpret op. De SGP en de CU, die niet op de hoogte waren, zagen de humor er wel van in en stuurden een nieuwsbericht rond. Jonet, het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad maakten melding van de grap.

Dagblad Trouw publiceerde een artikel over de Joodse stem bij de Tweede Kamerverkiezingen van deze week. Volgens Trouw is die heel divers. Maar bestaat er wel een Joodse stem? Voor Esther Voet, hoofdredacteur van het NIW reden om in samenwerking met de VU deze Joodse stem ook te toetsen middels een enquête.

De Poeriemgrap van opperrabbijn Jacobs zal de uitslag van de rondvraag niet hebben beïnvloed. En laten we eerlijk zijn: welke politieke partijen zijn nou echt geïnteresseerd over hoe het met ons gaat en op wie wij stemmen? Terwijl Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren druk bezig is om weer nieuwe initiatiefwet tegen onverdoofd slachten (sjechieta) te schrijven, bezocht alleen de SGP in de drukke campagnetijd de Joodse gemeenschap. Hartverwarmend, want met 50.000 Joden in Nederland levert zo’n campagne geen extra zetel op. In 2010 namen alleen de SGP en de ChristenUnie de moeite om zelf eens een kosjere slacht bij te wonen en stemden zij in de Tweede Kamer tegen de toenmalige initiatiefwet van Thieme. De PVV was voor die wet, want het betrof ook het halal-slachten. Een Joodse stem voor de Partij van de Dieren of een Joodse stem op de PVV betekent dat je als Joodse Nederlander meewerkt aan het einde van de sjechieta. Mogelijk volgt daarop ook een wet tegen de Brit Mila – de Joodse besnijdenis.

En ja, meten is weten. Uit het onderzoek van de VU en het NIW blijkt dat de Joodse stem niet naar DENK (0), de PVV (19), de Partij voor de Dieren (3), D66 (14) of de SP gaat. De ChristenUnie (18) en SGP (12) zouden samen bij een “Joodse zetelverdeling” dertig zetels halen. Met de VVD (30) en mogelijk de PvdA (20) zou dat een bijzondere coalitie opleveren. Toch jammer dat opperrabbijn Jacobs rol als “lijstduwer” slechts een Poeriemgrap is.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » Archief Oud-columnisten » Poerim en de verkiezingen – column Brigitte Wielheesen