Herinneringscentrum Kamp Westerbork onderzoekt uitbreiding

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van de uitbreidingsplannen. De directie wil het museum en het kampterrein meer met elkaar verbinden. Ook wil het museum uitbreiden om meer ruimte te bieden voor educatie. Die plannen kosten veel geld. Daarom is eerst een haalbaarheidsonderzoek nodig.

Het adviesbureau abcnova heeft opdracht gekregen om de financiële onderbouwing van de toekomstplannen door te lichten. Directeur Gerdien Verschoor wil de voorstellen eerst laten toetsen en dan pas een architect kiezen. Dat meldt het Herinneringscentrum op de eigen website. “We willen het proces zorgvuldig starten” zegt Verschoor in het bericht. “Ik ben er trots op dat de contouren van ons plan op papier staan waarmee abcnova een haalbaarheidsonderzoek kan gaan uitvoeren. Met de resultaten van dat onderzoek kunnen we straks onze plannen concretiseren.”

De oorspronkelijke plannen uit 2016 zijn in de afgelopen twee jaar herzien. In de aangepaste visie is meer ruimte voor educatieve activiteiten en aandacht voor de verbinding tussen het kampterrein en het museum. De opzet van het kampterrein zal ingetogen blijven.

Vanuit Kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend Joden, Roma en Sinti afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland. In eerste instantie stond het bekend als het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. De Nederlandse regering liet het kamp in 1939 bouwen om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen. Ruim twee jaar na het begin van de Duitse bezetting, op 1 juli 1942, namen de nazi’s het kamp over. Zij gebruikten Westerbork als doorgangskamp naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen.

Het Herinneringscentrum bestaat sinds 1983. Sindsdien neemt het aantal bezoekers ieder jaar toe, tot zo’n ruim 170.000 mensen per jaar. En daarvoor is eigenlijk geen ruimte. Bovendien is de afstand tussen het museum en het oorspronkelijke kampterrein ongeveer twee kilometer. Veel bezoekers gaan daarom of alleen naar het museum, of alleen naar voormalige kampterrein dat gratis is te bezoeken.

De resultaten van het onderzoek zijn vermoedelijk in het najaar bekend. Op 1 juni aanstaande vertrekt Verschoor als directeur. De uitvoering van de planning komen voor rekening van haar opvolger. De Raad van Toezicht van het Herinneringscentrum is op zoek naar een geschikte kandidaat.

Lees ook:
Kamp Westerbork alsnog canonmuseum, Van Engelshoven tekent convenant.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork mag zichzelf sinds zondag een ‘canonmuseum’ noemen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verklaard nadat ze in het voormalige doorvoerkamp een convenant had getekend. Het herinneringscentrum sluit nu aan bij het netwerk van zogeheten ‘canonmusea’ die de Nederlandse geschiedenis levend moeten houden.

Categorie:

Home » Nieuws » Herinneringscentrum Kamp Westerbork onderzoekt uitbreiding