Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Deel dit bericht op
facebook of twitter
Meer uit categorie
Nieuws

Gerelateerd
Herplaatsing gestolen Stolpersteine Rotterdam

Vandaag en morgen worden in Rotterdam nieuwe Stolpersteine (‘struikelstenen’) geplaatst. Op 9 februari worden tevens de uit de Brede Hilledijk gestolen Stolpersteine herplaatst in aanwezigheid van wethouder Hugo de Jonge. Vorige week werden ook op twee plaatsen in Rotterdam eerder gestolen Stolpersteine vervangen.

De herplaatsing van de Stolpersteine op de Brede Hilledijk betreft twaalf leden van de familie Bierschenk die hier woonde.

De nieuwe stenen worden geplaatst voor Salomon en Esther van Gelderen; Machiel en Henriëtte Peekel;  David en Henriëtte Levie; Salomon en Marie van Messel en Leo van Messel; Louisa Spetter; Nathan Spreekmeester; Salomon en Rachel Scheffer; Leon en Mietje Wessel en David Wessel; Heiman Hermer; Elkan en Sophie Pais; Leon en Golda Gandz en David en Isaak Gandz; Kelmann en Hana Dayles; David Raap.

De Stolpersteine worden geplaatst voor de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden uit hun huis werden gehaald en gedeporteerd om nooit terug te keren. De organisatie van de plaatsingen ligt bij de stichting Loods 24 en Joods Kindermonument.

Zoals bekend is de Duitse kunstenaar de initiatiefnemer van het ‘struikelstenen’-project. De achterliggende gedachte is – naast een blijvende herinnering aan de misdaden van het nazi-regime – in de woorden van Gunter Demnig: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.” Dit is dezelfde gedachte die ten grondslag ligt aan het herdenkingsmuseum en -monument Yad Vashem in Jeruzalem.

Inmiddels zijn er in 1099 steden en dorpen in Duitsland Stolpersteine geplaatst en daarnaast nog in twintig andere landen in Europa. Demnig en zijn team kunnen 440 stenen per maand maken en leggen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X