Het NIK keurt omstreden nazi-expo af

ANWB

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) spreekt via een persbericht afkeuring uit over een nazi-expositie die voor september gepland staat in het Design museum in Den Bosch. Het NIK acht het niet wenselijk dat de tentoonstelling doorgaat. Het NIK stoort zich aan de nadruk op het zogenaamde ‘succes’ van de nazi’s en hun vormgeving. De expositie ‘Design van het Derde Rijk’ vindt plaats tegenover een synagoge en de plaquettes met de namen van alle 293 vermoorde Bossche Joden.

NIK, Antifascisten en oud-verzetsstrijders
Er zijn meer protesten tegen deze expositie die zich concentreert op ontwerpen uit het Derde Rijk zoals de swastika, zo meldt het NIK in een persbericht. Vorige maand protesteerden zo’n twintig antifascisten tegen de geplande tentoonstelling. Zo liet Arthur Graaff van de bond van Antifascisten (AFVN) al eerder weten op een informatieavond in juni tegen de expositie te zijn. Hij vindt dat het museum niet de goede context biedt voor deze beladen tentoonstelling.  De critici worden volgens het NIK aangevoerd door de vereniging van oud-verzetsstrijders en antifascisten, de AFVN-BvA.

Design van het Derde Rijk: waarom?
Op de website van het museum staat uitgelegd waarom de expositie zou moeten plaatsvinden. “We zijn gewend om in musea de goede kant van cultuur te zien. Juist design wordt vaak gepresenteerd als een bijdrage aan een betere wereld. De geschiedenis van vormgeving bestaat daarom uit steeds terugkerende onderwerpen die het moreel juiste vertegenwoordigen. Maar design reflecteert de wereld, met al zijn goede én slechte kanten. In de tentoonstelling Design van het Derde Rijk is de vormgeving een instrument in de handen van het ultieme kwaad. De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze ermee aan hun kant te krijgen. Design Museum Den Bosch is een designmuseum nieuwe stijl met een kritische opstelling. Als je volmondig dit nooit weer wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoonstelling doet.”

Lees ook:
Nazi-expositie Design Museum in Den Bosch stuit op weinig weerstand Joodse buren

Een tentoonstelling met nazi-kunst in het Design Museum in Den Bosch leidt op weerstand en ophef, maar kan ook op sympathie rekenen. Dinsdagavond organiseerden de makers van de expositie 
‘Design van het Derde Rijk’, die in september open moet gaan, een debat in het museum.

Categorie: |

Home » Nieuws » Het NIK keurt omstreden nazi-expo af