Hittegolf veroorzaakt bosbranden in Israël, een dode

YouTube
YouTube

Extreem hoge temperaturen en grote droogte hebben gezorgd voor bosbranden in Israël. Inmiddels zijn er zeker drieduizend mensen geëvacueerd voor de vlammen die hun huizen en leefomgeving bedreigen. Het vuur zorgde ook voor veel schade aan gebouwen. Omdat Israël het niet alleen aan kan, is er hulp gekomen vanuit het buitenland. Intussen wordt met man en macht geprobeerd om de vuurzee te temmen. Er is al een dode gevallen. In de komende dagen wordt koelt het iets af, maar het gevaar is daarmee voorlopig nog niet geweken.

In Tel Aviv is het boven de 37 graden of hoger geworden. Hoe meer naar het zuiden, hoe heter het in Israël wordt. Zo is in Beersheva 43 graden gemeten en is het in de Negev-woestijn vijftig graden geworden. De meeste branden woeden in centraal-Israël, waar dorpen zijn geëvacueerd. Het gaat onder meer om de plaatsen en kiboetsiem zoals Tarum, Neot Kedumim, Kfar Daniel, Kfar Uriya, Karmia en Harel. Auto’s, huizen en andere gebouwen zijn verwoest door de vlammenzee. De angst zit er goed in, onder meer omdat de mensen niet weten wanneer het einde van de ramp in zicht is.

Volgens de hulpverlenende diensten zijn inmiddels 22 mensen naar ziekenhuizen gebracht voor het inademen van rook. Een zeventigjarige man stierf na een hitteberoerte. Hij was flauwgevallen in zijn auto door gezondheidsproblemen en is pas later gevonden, aldus een woordvoerder. In Jeruzalem werd een tachtigjarige man met een beroerte opgenomen in het ziekenhuis. De man kon het niet langer aan en viel weg. Zijn toestand is nog kritiek (de tekst gaat door onder de video).

Premier Benjamin Netanyahu vroeg eergisteren hulp aan het buitenland. Het lukt Israël namelijk niet om de branden in zijn eentje te bestrijden. Er kwamen al gauw blusvliegtuigen en brandweerlieden uit Kroatië, Griekenland, Italië en Cyprus. Samen met Israëlische spuitgasten proberen de buitenlanders het vuur te  doven. Dat gaat niet gemakkelijk. Door de extreem hoge temperaturen en grote droogte hebben de vlammen bijna overal vrij spel.

In het gebied waar de bosbranden woeden is het al een paar dagen zo’n 43 graden. In de komende dagen wordt het wat minder heet. In Jeruzalem was het vrijdag nog 39 graden, maar vandaag zakt het kwik daar al naar 30 graden. Hetzelfde geldt voor andere plaatsen. Toch betekenen de lagere temperaturen niet dat de natuurbranden zomaar afgelopen zullen zijn. Doordat het zonnig en droog blijft, kunnen de vlammen nog steeds hun gang gaan. Bovendien staat er wat wind, waardoor de branden opnieuw kunnen aanwakkeren.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Hittegolf veroorzaakt bosbranden in Israël, een dode