Hoofdsynagoge Antwerpen gerenoveerd en opnieuw geopend

Hoofdsynagoge Antwerpen, Osten sjoel (Google Maps)

In Hoofdsynagoge van Antwerpen is na een renovatieperiode van veertien jaar heropend door de Belgische premier Alexander de Croo (Open VLD). Hij werd onder meer vergezeld voor de Antwerpse burgemeester Bart de Wever (N-VA) en schepenen. De grote ‘Osten sjoel’ van de Scheldestad is meer dan honderd jaar oud en herbergt de orthodoxe Machsike Hadass-gemeenschap. De Vlaamse gemeenschap en Antwerpse overheid hebben onder andere bijgedragen aan het herstellen van de synagoge, die nu weer jaren mee kan.

Belgische kracht

“Het is een half mirakel dat 82 jaar na de meedogenloze pogrom in 1941, wij hier opnieuw samen zijn om deze Sjoel te zegenen. De herinzegening markeert de symbolische overwinning van het licht op het duister. Van het goede in de mens op het kwade,” zei De Croo in zijn toespraak. Het verhaal van België is dat van de Joodse bewoners ervan, aldus de premier. “Ze zijn de levendige herinnering dat onze Belgische kracht in onze diversiteit zit. Dat we een land zijn van vrije mensen, waar verschil geen probleem is maar net een rijkdom. Dat in ons land de vrijheid van mening en de vrijheid van religie ankerpunten zijn. Een land waarin we niet allemaal op elkaar moeten lijken en allemaal hetzelfde moeten denken, maar waarin we wel met elkaar in dialoog gaan en in verbinding staan.”

Menora

Als symbolische openingshandeling onthulde De Croo een menora. Voorzitter Wahl zei tegen het Antwerps Persbureau: “De Joodse gemeenschap van Antwerpen is op de wereld bekend als Jeruzalem van Noord-Europa. Op een kleine oppervlakte van minder dan vijf vierkante kilometer wonen ongeveer 30.000 Joden.” De Hoofdsynagoge is een van de huizen van samenkomst voor de gemeenschap. Na jaren van verval werd in 2008 begonnen met een grondige renovatie, die uiteindelijk veertien jaar zou duren.

Renovatieproject

Zonder steun van de overheid zou het niet mogelijk zijn geweest de Hoofdsynagoge te restaureren. Daarom moest het gebouw erkend worden als een beschermd monument. Het grootste deel van het restauratiebedrag is afkomstig van de Vlaamse Gemeenschap en een deel komt van de stad Antwerpen. Ook de Stichting van het Jodendom van België legde een aanzienlijk bedrag bij en de rest kwam van giften. Het aannemersbedrijf PIT Eiffage uit Brussel heeft de renovatie-klus geklaard. Eerder werd ook de Hollandse synagoge in de Sinjorenstad gerenoveerd en heropend.

Lees ook:
Hollandse Synagoge in Antwerpen gered van de ondergang en heropend

In Antwerpen is iets groots verricht: de synagoge in de Bouwmeesterstraat – de Hollandse Synagoge – is gerenoveerd en heropend. De sjoel stond al enige tijd op knappen, want door houtrot in de funderingspalen dreigde het gebouw in tweeën te scheuren. Dankzij de opknapbeurt is hij gered en kan hij weer jaren vooruit. Ook het interieur is helemaal gerenoveerd. Het huis van samenkomst werd opnieuw in gebruik genomen in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en enkele federale ministers, onder wie CD&V-kopstuk Annelies Verlinden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Hoofdsynagoge Antwerpen gerenoveerd en opnieuw geopend