Ierland en Israël op de rand van diplomatieke ruzie

wiki

Israël heeft Ierland gewaarschuwd voor verregaande gevolgen als een nieuwe Ierse wet intreedt die de handel in producten van de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte strafbaar stelt. De Ierse ambassadeur in Tel Aviv moest zich vrijdag in Jeruzalem verantwoorden op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De wet is vorig jaar zomer goedgekeurd door de Ierse senaat en moet alleen nog in de praktijk gebracht worden. Als de wetgeving van kracht wordt, zal Ierland het eerste EU-land zijn dat handel in producten uit de West Bank en de Golan strafbaar stelt. Hiermee komt het in de problemen met de EU-richtlijnen, die alleen labelling van producten voorstaan.

De Ierse ambassadeur Alison Kelly moest vrijdag naar Jeruzalem komen. Door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werd ze op het matje geroepen, zo meldt de Irish Times. Die vindt de wetgeving ‘hypocriet en antisemitisch’. Premier Benjamin Netanyahu, die tevens minister van Buitenlandse Zaken is, gaf de volgende verklaring af: ‘In plaats van Syrië te veroordelen voor het doden van honderdduizenden burgers, Turkije voor de bezetting van Noord-Cyprus en terroristische organisaties voor het vermoorden van duizenden Israëliërs, valt Ierland Israël aan, de enige democratie in het Midden-Oosten. Wat een schande!’

Kelly herhaalde wat Simon Coveney, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken en Handel, zei tijdens een parlementair debat van afgelopen donderdag. Die benadrukte dat de regering tegen het wetsvoorstel is, omdat het Ierland in strijd zou brengen met EU-wetgeving en Dublin zou blootstellen aan juridische stappen van de Europese Commissie. De EU-regels kennen geen straffen tegen handel in producten van de West Bank en Golan. Wel moeten landen etiketten plakken op deze producten waarop staat dat ze in ‘bezet gebied’ vervaardigd zijn. Hongarije en Griekenland weigeren deze regel uit te voeren. Nederland laat het in het midden.

De Ierse senaat stemde in de zomer 2018 met 25 stemmen voor en twintig tegen voor het wetsvoorstel. Het behelst een importverbod van goederen en diensten uit ‘kolonies’ wereldwijd zoals de Israëlische nederzettingen op de West Bank en Golan Hoogvlakte. Het ging om een wetsvoorstel van de onafhankelijke senator Frances Black. Zij kreeg de steun van alle partijen, behalve van Fine Gael, de regeringspartij van premier Leo Varadkar. Als het voorstel in de praktijk gebracht wordt, is Ierland het eerste land in de Europese Unie dat import uit kolonies verbiedt.

Categorie:

Home » Nieuws » Ierland en Israël op de rand van diplomatieke ruzie