Ierland zet stap richting BDS
Als het aan de Senaat van Ierland ligt, mogen producten uit de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte het land straks niet meer in. De Senatoren stemden vorige week in met een wetsvoorstel voor een dergelijke maatregel. Mocht de wet er komen, dan is Ierland het eerste land dat officieel een boycot uitvaardigt tegen deze producten. Dit gebeurt dan onder het mom van ‘producten uit bezette gebieden overal ter wereld’, maar is volgens experts juist gericht op het boycotten van Israëlische producten uit de West Bank en Golan Hoogvlakte. Met de stemming zet Ierland weer een stap in de richting van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS).
Officieel werd gestemd over de nieuwe wet op ‘een verbod van de import van goederen en diensten uit koloniën wereldwijd’. het wetsvoorstel werd met 25 stemmen tegen twintig door de senaat aangenomen. Het verbod geldt ook ‘voor goederen en diensten uit de Israëlische nederzettingen of koloniën in Palestijnse gebieden’, aldus de Ieren. De tekst werd gemaakt door de onafhankelijke senator Frances Black. Zij kreeg de steun van alle partijen, behalve van regeringspartij Fine Gael. Een parlementaire commissie moet het voorstel eerst onderzoeken, waarna het mogelijk aan de parlementariërs in het Lagerhuis wordt voorgelegd. Pas daarna zou het een wet kunnen worden.
Als het voorstel een wet wordt, dan is Ierland het eerste EU-land dat import uit ‘koloniën’ in de ban doet. De Ierse regering is fel tegen het idee. Volgens premier Leo Varankar (Finne Gael) is het in strijd met de Europese regels, omdat het een handelsbarrière in de interne Europese markt opwerpt. Bovendien kan de Ierse invloed in het Midden-Oosten zo verkleinen. Israël heeft de stemming in de Senaat meteen veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem ziet het voorstel als steun aan ‘een populistisch, gevaarlijk en extremistisch initiatief’ om Israël te boycotten, hiermee doelend op BDS. Israël denkt na over ‘een antwoord in overeenstemming met de ontwikkelingen die uit de wetgeving voortvloeien’ en heeft de Ierse ambassadeur op het matje geroepen.
Met de stemming zet Ierland opnieuw een stap richting BDS, dat landen ertoe wil bewegen om sancties en boycots op te leggen tegen Israël. Vooralsnog slaagt de beweging er niet in om nationale overheden zo ver te krijgen. Ook de Ierse regering is momenteel gekant tegen dergelijke stappen. In Ierland woedt al tijden een strijd tussen de BDS-beweging en pro-Israëlische groepen. Eerder koos de studentenunie voor BDS, iets wat niet omarmd werd door de Ierse regering.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren