Staatssecretaris bevestigt bestaansrecht JMW

Blokhuis
JMW

Het Joods Maatschappelijk Werk (JMW) heeft bezoek gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid. Hij sprak met medewerkers, Joodse jongeren en oorlogsoverlevenden. Tevens bevestigde hij hardop het nut en bestaansrecht van de organisatie. Na afloop zei hij dat het JMW ‘een onmisbaar aanbod’ heeft voor overlevenden van de Sjoa en dat de organisatie een belangrijke functie geeft voor de latere generaties. Blokhuis werd op het hoofdkantoor in Amsterdam-Buitenveldert ontvangen door directeur Judith Meijer en voorzitter Micha Glaser van de Raad van Toezicht.

Na met enkele medewerkers te hebben gesproken, ging de staatssecretaris het gesprek aan met enkele Joodse jongeren. “Het meest indrukwekkende van mijn ontmoeting met de jongeren vond ik de latente en soms manifeste angst die er is, ook bij de derde generatie. Dat hakt er wel in,” aldus Blokhuis, die in het nabijgelegen ouderencentrum Lev een aantal overlevenden van de Holocaust ontmoette. De ouderen – ‘de eerste generatie’ – vertelden hem een aantal indrukwekkende verhalen. Blokhuis: “Wat mij betreft bevestigt dit het bestaansrecht van JMW. Je ziet hoe mensen hier hun plek vinden, die ze ergens anders niet vinden.”

De staatssecretaris is zich bewust van de bijzondere opdracht die JMW heeft om de overlevenden te helpen. “Als je nagaat wat deze mensen hebben meegemaakt en  ziet hoe zij nu, na zoveel jaren, nog steeds met angst en nachtmerries leven, dan is het gaaf wat het JMW kan bieden. Het is ook zo waardevol dat JMW die dankbaarheid van deze mensen terugkrijgt. Achter elk individu gaat zo’n enorm verhaal schuil, ik vind het indrukwekkend en ontroerend,” aldus Blokhuis, die vol herinneringen terug ging naar Den Haag.

JMW-directeur Meijer was na afloop tevreden over het werkbezoek van de bewindsman en de persoonlijke aandacht die hij toonde in de organisatie. “Het was fijn om Paul Blokhuis en zijn ambtenaren op bezoek te hebben en hun warme belangstelling voor het werk en de cliënten van JMW te merken,” aldus Meijer. Ze benadrukte het belang van JMW voor de steun aan overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Tevens benadrukte ze het belang voor de hulpverlening en ondersteuning van de Joodse gemeenschap in Nederland.

Blokhuis is sinds oktober 2017 staatssecretaris namens de ChristenUnie in het kabinet Rutte III. Hij studeerde geschiedenis en in 1990 ging hij werken voor de Tweede Kamerfractie van de RPF, en later de ChristenUnie. Hij ontwikkelde zich daarbij als specialist op het gebied van verkeer en waterstaat, sociaal beleid en economische zaken. Ook was hij voorzitter van de RPF-jongeren en zat hij in de Provinciale Staten van Gelderland. Vanaf 2006 was Blokhuis wethouder in Apeldoorn, een functie die hij tot oktober 2017 zou bekleden. De ChristenUnie-politicus is opvolger van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Tijdens diens staatssecretariaat werd een extra bezuiniging op het JMW teruggeschroefd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Staatssecretaris bevestigt bestaansrecht JMW