JMW voorkomt extra bezuinigingen door het Rijk

Martin van Rijn (Beeld: wikipedia)
Martin van Rijn (Beeld: wikipedia)

JMW kreeg deze zomer te horen dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een mogelijke extra bezuiniging zou invoeren. Sinds 2009 krijgt de organisatie elk jaar drie procent minder subsidie en die korting wilde het Rijk verhogen tot 5,7 procent per jaar. JMW-directeur Hans Vuijsje trok aan de bel bij staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van VWS. Immers, als de korting er zou komen, dan zou de hulp aan oorlogslachtoffers en het werk binnen de organisatie onder grote druk komen te staan.

Na een aantal goede gesprekken met Vuijsje ging de staatssecretaris door de bocht. “Van Rijn heeft een verstandig besluit genomen,” aldus de directeur. “JMW en VWS gaan nu gezamenlijk aan de slag om de zorg aan de oorlogsgetroffenen goed te blijven uitwerken. Het Rijk erkent met dit standpunt van de staatssecretaris wederom haar verantwoordelijkheid om zorg te blijven dragen voor deze kwetsbare groep.” Van Rijn is inmiddels uitgenodigd voor een werkbezoek aan JMW. Vuijsje: “Wij willen hem graag laten zien hoe de kwaliteit en de continuïteit van de hulpverlening is geborgd. JMW heeft sinds 2008 een kwaliteitscertificaat voor maatschappelijke hulp en dienstverlening. Onze cliënten beoordelen ons al drie jaar met een tevredenheidscore boven de acht.”

Maar wat speelde er in de afgelopen tijd? Decennialang heeft JMW duizenden slachtoffers van de Sjoa (de Holocaust), hun kinderen en nabestaanden op psychosociaal gebied bijgestaan. Sinds 2009 krijgt de instantie elk jaar echter een bezuiniging van drie procent voor zijn kiezen. Dit gebeurt omdat het ministerie meent dat het aantal te begeleiden overlevenden van de Sjoa elk jaar afneemt. Vanaf 2014 wilde het Ministerie van VWS de korting dus verhogen tot 5,7 procent. Onaanvaardbaar, zo stelde Vuijsje. “We zien dat het aantal cliënten in de laatste jaren namelijk niet is gedaald. Het aantal neemt zelfs toe.”

Met een brandbrief aan Van Rijn trok Vuijsje aan de noodbel. “De voorspelde daling van het aantal cliënten van JMW is namelijk betrekkelijk. Zo was het aantal in 2012 hoger dan in voorgaande jaren,” stelt hij. Dit komt onder andere doordat, bovenop de reguliere cliënten, circa 450 vervolgingsslachtoffers jaarlijks een extra beroep doen op JMW voor informatie over en begeleiding bij het aanvragen voor buitenlandse uitkeringen waar ze als vervolgingsslachtoffers recht op hebben. Vuijsje: “Ook vragen meer kinderen van oorlogsslachtoffers bij JMW om hulp. Hier heeft de rijksoverheid geen rekening mee gehouden. Daarom neemt de werkdruk bij JMW juist toe”. 

Voorlopig is de korting dus van de baan. Vuijsje kan nog niet zeggen wanneer Van Rijn langskomt voor zijn werkbezoek. Wel verheugt hij zich erop de staatssecretaris te laten zien wat de organisatie allemaal doet. 
 

Categorie:

Home » Nieuws » JMW voorkomt extra bezuinigingen door het Rijk