Jacobs en Jacobs tarten raad Amsterdam

Jacobs
Youtube

De broers Sacha en Michaël Jacobs spraken vorige week in tijdens de gemeenteraadsvergadering van Amsterdam. Al tijden ergeren ze zich aan het feit dat de gemeente anti-Israëlische demonstranten toestaat op onder meer de Dam en het Leidseplein. Michaël is geregeld inspreker, maar dit keer was zijn broer Sacha ook meegekomen naar de Stopera. Beiden hielden zich aan hun drie minuten spreektijd, maar wat in deze vergadering volgde, was een botsing tussen insprekers en (nieuwe) duoraadsleden van DENK en BIJ1. Uiteindelijk kwamen beide partijen niet nader tot elkaar. Andere raadsleden wilden andere zaken van Jacobs en Jacobs weten. Bekijk hier het fragment:

Sacha Jacobs benadrukte dat de meeste uitingen op de pleinen door deze demonstranten anti-Joodse uitingen zijn. “Wanneer grijpt u eens eindelijk in?” aldus Jacobs, die schetste hoe werkloze pro-Palestijnse mensen antisemitische symbolen zoals hakenkruisen gebruiken tijdens hun uitingen. Ook collecteren ze illegaal. “Weg met die kanker-Joden, roept men er wekelijks,” aldus Jacobs. Hij benadrukte dat het wekelijks op de Dam gaat om anti-Joodse uitingen, iets wat hem vanwege zijn eigen verleden tegen de borst stuit en wat hem verbaast omdat de gemeente niet ingrijpt. Als opeenvolgende burgemeesters van Amsterdam ieder jaar tijdens de Auschwitzherdenking zeggen dat dit nooit meer moet gebeuren, dan kan het volgens hem niet zo zijn dat dezelfde burgemeesters wekelijks deze antisemitische demonstraties toestaan. Jacobs: “Er zijn nog maar 40.000 Joden in Nederland en het waren er ruim 150.000. Het is uw taak om hen te beschermen tegen antisemitische discriminatie. Valt u alstublieft niet in de herhaling van 75 jaar geleden.”

BIJ1 duwt terug
Duoraadslid Jazie Veldhuyzen (BIJ1) kaatste meteen de bal terug door te zeggen dat zijn grootmoeder Joods was en zijn overgrootvader een verzetslid in de Tweede Wereldoorlog. “En toch ben ik een van de personen die op de Dam staat om te protesteren tegen zionisme. Waarom definieert u ons vreedzame protest als haat zaaien tegen Joden?” wilde het jonge duoraadslid weten. Sacha Jacobs was duidelijk: “U mag tegen zionisme en Israël zijn. Ik ben het ook niet eens met alle politiek die daar plaatsvindt, maar op het moment dat u een hakenkruis door de Israëlische vlag haalt, door een teken van het Joodse volk, dan bent u haat aan het zaaien. Op het moment dat u in het Arabisch, zodat de lokale overheid het niet kan verstaan, roept: dood aan de Joden! Dan bent u haat aan het zaaien.” Het is niet anti-zionisme, niet anti-Israël, maar antisemitisme, betoogde Jacobs. “U kunt het anders ervaren, maar het voelt als en is antisemitisme.”

Wel of geen Joods geloof
Daarna kreeg Sacha Jacobs een vraag van Sheher Khan, duoraadslid van de politieke beweging DENK. Hij vond dat de gevoelens van de inspreker niet strookten ‘met de realiteit’, want hijzelf komt wel eens op de pleinen. “Ik heb daar nooit iets gezien dat refereert aan het Joodse geloof. Het gaat om de staat Israël en daar moeten we even een onderscheid in maken. U vervaagt het,” aldus Khan, die door voorzitter Jan-Bert Vroege (D66) gemaand werd om een vraag te stellen. Khan: “Heeft u dat zelf ook gezien?” Jacobs: “Nog geen twee weken geleden werd op de pleinen door een aan Hamas-gelieerde organisatie diverse keren ‘dood aan de Joden’ gescandeerd. Er werd niet ingegrepen. Weet u daarvan?” Vervolgens stelde Khan dat DENK pas achteraf, na het ondertekenen van het Joods Akkoord tegen antisemitisme, is ingelicht. De inhoudelijke reden waarom de partij weigerde te tekenen was het feit dat de internationale antisemitisme-definitie erin opgenomen is.

Anderen in actie
Na DENK en BIJ1 schoten ook andere raadsleden Jacobs aan. VVD-raadslid Marianne Poot wilde weten of Jacobs aangifte heeft gedaan en wat daarmee wordt gedaan. Jacobs stelde geen aangifte te hebben gedaan, omdat het veel tijd kost en ‘er niets mee wordt gedaan’. Hij benoemde een aantal antisemitische incidenten die onlangs zijn gebeurd, waaronder het beschimpen van Zuidas-rabbijn Yanki Jacobs door voorbijgangers op straat. Annabel Nanninga (FvD) nam het woord en vroeg Jacobs om wél aangifte te doen, want anders ‘is uw probleem ook niet zichtbaar bij de politie’. “Ik ga u niet voorschrijven wat te doen, maar ik wil u toch echt aanraden en vragen wel aangifte te doen.” Jacobs: “Dank u voor het advies. Mijn aangifte vindt hier plaats. Dit is een oproep. Wanneer verbied u de onmiskenbare en onwettige uitingen van Jodenhaat. Dit is mijn aangifte.” Don Ceder (ChristenUnie) wilde nog meer voorbeelden van Jacobs. De inspreker: “Weg met Israël, weg met de Joden en weg met de Joden uit Israël, dat ervaar ik als antisemitisch en illegaal.”

Inbreng Michaël Jacobs
Vervolgens was het de beurt aan Michaël Jacobs, die zijn voorouders aanhaalde die deze week 75 jaar geleden werden gearresteerd en opgepakt om mee te gaan naar Polen in ‘beestenwagons’, waar ze werden vergast. Dit kon ontstaan omdat Nederlanders indertijd wegkeken en een hekel hadden aan Joden, aldus Jacobs. Hij benadrukte dat antisemitisme eeuwenoud is en dankzij de houding van Amsterdammers in stand wordt gehouden. Antisemitisme wordt gebruikt in het anti-zionisme, aldus Jacobs. “Afgelopen zondag schold een wildvreemde Turkse man mij op straat uit voor ‘vieze kankerjood’. Ik heb het op film. Ook zei hij: jullie maken de moslims kapot. Het is een typisch salafistisch idee dat hij waarschijnlijk in de moskee heeft opgedaan. Gisteren nog liet een Marokkaanse man mij weten: ik ga je dood maken. Ik dat legde ik vast,” aldus Jacobs. “Dames en heren, u faciliteert activiteiten in Amsterdam die, vermomd als vreedzame demonstraties, stemming maken tegen de Joden en oproepen tot haat en geweld. U overtreedt daarmee de Nederlandse wet. Maak daarom nu, ook in naam van het fatsoen en de moraal, een eind aan de haatcampagnes tegen het Joodse volk.”

Samen aangifte doen
Er volgde een herhaling van zetten. Opnieuw benadrukte duoraadslid Veldhuyzen (BIJ1) dat hij wel een verschil ziet tussen anti-zionisme en antisemitisme. Hijzelf is Joods, stelt hij. En net als bij zijn broer verzocht FvD-raadslid Nanninga om aangifte te doen. DENK sloot zich daarbij aan. “Doe aangifte, want de rechter beoordeelt uiteindelijk wat antisemitisme is,” aldus duoraadslid Khan. Jacobs stelde dat zijn ervaringen met de politie ‘uiterst negatief’ zijn en dat in zijn optiek veel agenten op straat ‘uiterst negatief’ zijn tegenover Joden, en Israël, omdat ze hem aanspreken spreken met ‘jullie’. Voorvrouw Wil van Soest (81, Partij van de Ouderen) bood Jacobs aan om samen aangifte te doen. Daar ging hij op in. Binnenkort brengen Van Soest en Jacobs samen een bezoek aan het politiebureau.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Jacobs en Jacobs tarten raad Amsterdam