Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
BIJ1 wil dat Amsterdam BDS omarmt

De politieke partij BIJ1 van Sylvana Simons wil dat Amsterdam de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) officieel gaat omarmen. Het kersverse duoraadslid Jazie Veldhuyzen van BIJ1 heeft dit verkondigd op Twitter. Als het aan hem ligt, gaat Amsterdam steden als Barcelona en Dublin achterna. In die laatste stad streeft burgemeester Mícheál Mac Donncha openlijk banden met de omstreden beweging na. Per abuis werd hij deze week toegelaten tot Israël. De gemeenteraad van Dublin verklaarde zich eerder solidair met BDS. Linkse partijen, die over het algemeen pro-Palestijns zijn, hebben de meerderheid in de Amsterdamse raad.

In Amsterdam was het Veldhuyzen, die donderdagavond met Palestijnse sjaal om zijn nek werd benoemd tot duoraadslid, die op Twitter de trom sloeg. ‘Na steden zoals Barcelona en New Orleans heeft nu ook Dublin steun verklaard met de BDS beweging. Wat mij betreft is Amsterdam de volgende stad die BDS beleid gaat voeren!’ twitterde de politicus van BIJ1, de partij die weigerde om het Joods Akkoord van Amsterdam te ondertekenen. Leider en raadslid Sylvana retweette het bericht niet. Zij was druk bezig in de Amsterdamse raadsvergadering, waar ze opkwam voor uitgeprocedeerde asielzoekers die enkele panden hebben gekraakt. Veldhuyzen deed zijn tweet op Jom Hasjoa, de dag waarop in Israël en wereldwijd alle Joodse slachtoffers van de Sjoa worden herdacht.

In de afgelopen vier jaar probeerde de gemeenteraad stedenbanden aan te gaan met Tel Aviv en Ramallah. Die laatste stad kwam er pas bij na aandringen van GroenLinks. Na onderzoek bleek dat de stedenbanden moeilijk haalbaar waren. Er werd daarom gekozen voor samenwerkingsverbanden. GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink heeft er echter geen geheim van gemaakt dat hij opkomt voor het lot van de Palestijnen en dat BIJ1 een aanverwante politieke partij is waarmee hij graag zal samenwerken. Momenteel probeert Groot Wassink een college te smeden met de PvdA, SP en D66. Al deze partijen hebben in de afgelopen jaren in de Tweede Kamer een pro-Palestijnse houding laten zien. Het zou volgens kenners dus kunnen dat BDS in de toekomst ook door de Amsterdamse raad wordt omarmd.

De gemeente Dublin koos voor steun aan BDS en ondervindt daar nu de nadelen van. Zo wil de staat Israël alle banden met de Ierse hoofdstad verbreken en mag de burgemeester het land niet in. Hij reisde deze week naar Israël af. Hoewel hij op een zwarte lijst stond lukte het niet om hem bij de douane tegen te houden. Zijn officiële naam is Mícheál Mac Donncha en door een tikfout in het Israëlische grenscontrole-systeem kon de Ier zonder problemen de controle doorlopen. Hij vertoeft nu in de Palestijnse gebieden. Niet alleen Dublin is achter BDS gaan staan, maar ook de Ierse studenten en docenten hebben dit gedaan. Verder kwam het Ierse parlement in aanvaring met de Israëlische premier Netanyahu toen er een wet tegen Israël besproken werd. Dit voorstel is in de koelkast gestopt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X