IJsland dreigt weg te lopen van Songfestival bij deelname Israël

IJsland
wiki

IJsland wil niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival als de deelname van Israël eraan doorgaat. Op zaterdagavond is de nationale liedjesfinale. De openbare omroep RUV heeft aangekondigd dat die doorgang vindt, maar dat daarna zal worden overlegd of het winnende liedje naar Malmö mag afreizen voor het Songfestival in mei. Volgens anti-Israëlactivisten in Scandinavische landen moet Israël worden geweerd vanwege de oorlog in Gaza.

Toegeving

Het dreigement heeft te maken met druk van anti-Israël-activisten in het IJslandse publiek, die vinden dat een boycot van het Eurovisie Songfestival op zijn plaats is vanwege de deelname van Israël. De RUV, dat de nationale finale Söngvakeppnin organiseert, geeft nu toe aan die druk. De vraag is wat er na zaterdag gebeurt en of de IJslandse omroep het aandurft zich terug te trekken. Mogelijk kan daarna een dominoeffect ontstaan.

Finse petitie

In de afgelopen tijd was het onrustig in Songfestivalland rond Israël, dat sinds 1973 meedoet aan het liedjesfestijn. Dat land mag niet deelnemen, vinden activisten in IJsland, Noorwegen en Finland. Zo werd in Noorwegen de nationale finale gekaapt door demonstranten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) en kwam er in Finland een online petitie tegen Israël die ook door veel artiesten werd ondertekend.

Rusland

De European Broadcasting Union (EBU) dat eindverantwoordelijk is voor het Songfestival in Malmö wil niets van een boycot van Israël weten. De organisatie heeft al aangegeven dat dat land gewoon welkom is in Zweden. Tegenstanders vinden dat de EBU met twee maten meet. Zo wordt Rusland sinds 2022 geweigerd vanwege de inval in Oekraïne en mag Wit-Rusland niet meer komen omdat het eerder een propaganda-lied inzond. Die gevallen zijn echter anders dan dan Israël en de oorlog in Gaza.

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Showbizz » IJsland dreigt weg te lopen van Songfestival bij deelname Israël