Individuele compensatie transporten NS

Na gesprekken met nabestaanden heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) besloten ook het leed individueel te erkennen en daarom een individuele tegemoetkoming te betalen. Deze tegemoetkoming is voor alle nog levende personen uit de Joodse gemeenschap en de gemeenschappen van Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met deze treinen zijn vervoerd. Wanneer deze persoon niet meer in leven is, komen direct nabestaanden in aanmerking. De procedure start op 5 augustus meldt een persbericht van de NS-Adviescommissie.

Zwarte bladzijde
Van 5 augustus 2019 tot 5 augustus 2020 kunnen belanghebbenden of hun direct nabestaanden een aanvraag indienen in het kader van de individuele tegemoetkoming voor de slachtoffers van NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit ter compensatie daar de NS speciaal ingelegde treinen reed waarmee mensen uit de Joodse gemeenschap of uit de gemeenschappen van Roma en Sinti zijn vervoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van NS. Na gesprekken met nabestaanden, onder wie in het bijzonder de heer Salo Muller heeft NS besloten naast collectief eren, leren en herdenken, het leed ook individueel te erkennen en daarom op morele gronden een individuele tegemoetkoming te betalen. 

Een aanvraag indienen
De onafhankelijke commissie die NS heeft geadviseerd, behandelt de aanvragen en voert de regeling uit. De toekenning van een tegemoetkoming vindt plaats op basis van en onder de voorwaarden van het Uitkeringsreglement Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. Alle informatie is te vinden via www.commissietegemoetkomingns.nl Een aanvraag indienen kan digitaal. De portal is via deze website te bereiken. Op die manier kan de aanvraag relatief snel verwerkt worden en is de procedure voor iedereen makkelijk toegankelijk. Voor mensen die problemen ervaren bij een aanvraag of vragen hebben, is er hulp beschikbaar. Deze wordt verzorgd door Joods Maatschappelijk Werk (JMW) en door Stichting Pelita.

Lees ook:
Boosheid en tevredenheid bij organisaties over NS-besluit tegemoetkoming

Joodse en Sinti en Roma-organisaties zijn boos, kritisch en tevreden over het besluit van de Nederlandse Spoorwegen om leden van hun gemeenschappen tegemoet te komen voor het door het bedrijf veroorzaakte leed in de Tweede Wereldoorlog.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Individuele compensatie transporten NS