Interreligieus gebedshuis House of One in Berlijn over vier jaar gereed

House of One

Eén gebouw voor drie geloven. Deze ‘churmosquagogue’ waar Joden, christenen en moslims in Berlijn kunnen samenkomen om hun religie uit te oefenen, House of One, zal over vier jaar gereed zijn. Dat hebben de initiatiefnemers in de media bekend gemaakt. Het project geldt als een groot prestigeproject waarmee de Duitse hoofdstad zichzelf als tolerant en open op de kaart wil zetten, onder meer omdat het aantal gelovigen afneemt. De kosten komen neer op circa 47 miljoen euro, waarvan de bondsregering en het stadsbestuur ongeveer dertig miljoen euro betalen. De rest wordt opgehaald middels fondsenwerving. De eerste steen wordt dit voorjaar gelegd.

Samenkomst
Het gebouw wordt hoog en zal verdeeld zijn in aparte ruimten voor Joden, christenen en moslims. Ook komt er een grote, gezamenlijke ruimte waarin de gelovigen elkaar kunnen ontmoeten en interreligieuze manifestaties kunnen houden. Het House of One wordt gebouwd op de plek waar ooit de Petrikirche stond, mogelijk een van de oudste kerken van de stad die in 1964 door de communisten van de DDR naar de vlakte is gehaald. De Petriplatz, die vervolgens ontstond, werd in het toenmalige Oost-Berlijn als parkeer- en marktplaats gebruikt. Toen de funderingen van de kerk een paar jaar bloot kwamen te liggen, ontstond het idee voor een gezamenlijk religieus project. In plaats van een nieuwe kerk komt er een interreligieus gebouw.

‘Meer dan een symbool’
Een van de bedenkers is theoloog Roland Stolte. “Het idee is vrij eenvoudig,” zegt hij tegen de Britse krant The Guardian. “We wilden een huis van gebed en studie bouwen waar deze drie religies naast elkaar konden bestaan, met behoud van elk hun eigen identiteit.” Rabbijn Andreas Nachama sluit zich daar bij aan. “Er zijn veel verschillende manieren om tot God te komen en elk ervan is een goede manier.” Hij werkt binnen het project samen met een imam en een dominee. “Joden, christenen en moslims kunnen elkaar straks ook bezoeken voor religieuze feestdagen, herdenkingen en vieringen. Het huis is meer dan een symbool. Het is het begin van een nieuw tijdperk waarin we laten zien dat er geen haat tussen ons is.”

Ontwerp
In mei zal de eerste steen worden gelegd en daarna kan de bouw beginnen. Onder de grond blijven de resten aanwezig van de Petrikirche die hier ooit stond en daarbovenop wordt de nieuwbouw gepleegd. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven die werd gewonnen door het architectenbureau Kuehn Malvezzi uit Berlijn. De ontwerpers kozen er voor om het gebouw deels op palen te bouwen, zodat de resten eronder behouden en zichtbaar kunnen blijven. Op de eerste verdieping komt een centrale ontvangstruimte die leidt naar de sjoel, moskee en kerk, alle drie op andere niveaus. In het midden komt een hoge toren met daarin de gezamenlijke ruimte. Bovenop komt er een groen ornament die lijkt op een skippybal, achter stenen façaden.

Kosten en vertraging
Het kost een slordige 47 miljoen euro om het House of One, waarvan de oplevering eigenlijk voor 2018 gepland stond, te bouwen. Daarvan nemen de bondsregering en Berlijnse stadsregering dertig miljoen euro voor hun rekening. De rest moet worden opgebracht met donaties. Momenteel is er al negen miljoen euro binnen, stellen de organisatoren, maar om alles rond te krijgen is er nog acht miljoen euro nodig. Naar verwachting zal het lukken om dat geld bij elkaar te sprokkelen, aldus de initiatiefnemers. Voor tien euro kunnen mensen al een baksteen kopen. Bekijk hier een animatie-graphic van het ontwerp voor het House of One.

Lees ook:
Naamswijziging Berlijns metrostation valt slecht vanwege nieuwe anti-Joodse naam

De naam van het metrostation Mohrenstraße in Berlijn moet verdwijnen, omdat die verwijst naar Moren – dit waren Noord-Afrikanen op het Iberische schiereiland – en racistisch zou zijn. De nieuwe naam voor het metrostation zou Glinkastraße worden, maar ook dat kan niet omdat degene waar deze straat naar is vernoemd een notoire antisemiet blijkt te zijn. 

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Interreligieus gebedshuis House of One in Berlijn over vier jaar gereed