Interreligieuze herdenkingen van ‘Brussel’

De vlag van het monotheïsme (Wikipedia)

Joden, moslims en christenen komen vrijdagmiddag samen in de Al Kabir-moskee in Amsterdam voor een herdenking. In het gebedshuis zullen ze stil staan bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, maar ook bij die van Parijs, Beiroet en Istanbul. De solidariteitsbijeenkomst wordt georganiseerd door het Veiligheidspact tegen Discriminatie.

Een vertegenwoordiger van de moskee, de protestantse kerken in Amsterdam en de voorzitter van Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam zullen toespraken houden. Het pact werd in september 2012 in de Westerkerk opgericht en wordt onderschreven door een groot aantal religieuze en maatschappelijke organisaties van Joden, moslims, christenen en andersdenkenden. Op de Dam zal later in de middag een ingetogen vredesmanifestatie zijn en zullen moslimorganisaties hun steun aan België betuigen.

Niet alleen in de hoofdstad, maar ook in de Maasstad komen mensen van verschillende gezindten samen. Joden, moslims en christenen zullen zich verenigen op Tweede Paasdag. “Het gaat om het delen van leed en stilstaan bij het verdriet,” zegt directeur Marianne Vorthoren van het Platform Islamitische Organisaties Rijnmond tegen RTV Rijnmond. “We wilden in eerste instantie op vrijdag een herdenkingsmoment organiseren met de moskeeën, kerken en synagogen, maar dat was logistiek te lastig omdat het ook Goede Vrijdag is.”

De godsdienstige organisaties in Rotterdam hopen met de bijeenkomst een aanvang te kunnen maken voor een terugkerende herdenking, waarin vreedzaam samenleven centraal staat. “Dat willen we doen om ons gezamenlijk te verzetten tegen haat en verdeeldheid”, aldus Vorthoren.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Interreligieuze herdenkingen van ‘Brussel’