‘Iran plant moordaanslag op Joods-Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika’

wiki

Iran is bezig om een moordaanslag te plannen op Lana Marks, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. Ze heeft een Joodse achtergrond en zou daarom een gewild doelwit zijn voor het regime in Teheran. De ayatollah’s willen wraak nemen op de Amerikaanse drone-aanval hun topgeneraal Qassem Soleimani, die daarbij begin dit jaar werd gedood. Ambassadeur Marks is een van de grote donateurs van president Donald Trump. Hij beloofde haar vriendschap met de ambassadeurspost in Pretoria. Marks is ook zakenvrouw en verkoopt luxe handtassen.

Concreet gevaar
Volgens Politico zijn Amerikaanse functionarissen sinds het voorjaar op de hoogte van het vermeende plan van de Iraniërs. Ook de Iraanse ambassade in Pretoria zou bij het project betrokken zijn. In de afgelopen weken is het gevaar concreter geworden. Als de aanval op Marks wordt uitgevoerd, dan zou dat nieuwe spanningen opleveren tussen de Verenigde Staten en Iran. Trump zal dan onder druk komen te staan om terug te slaan, zeker nu in verkiezingstijd, aldus Politico.

Geheime rapportage
Een van de richtlijnen in de inlichtingengemeenschap is de ‘plicht om te waarschuwen’. Het potentieële slachtoffer is daarom op de hoogte gebracht dat haar leven in gevaar kan zijn, zo zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris eerder tegen de site. De inlichtingen zijn ook opgenomen in de CIA World Intelligence Review, een geheime rapportage die alleen toegankelijk is voor hoge beleids- en veiligheidsfunctionarissen in de Amerikaanse regering, evenals voor bepaalde beleidsmakers en hun personeel. Dit betekent dat president Trump en zijn kabinetsleden ook op de hoogte moeten zijn.

Handtassenontwerper
De 66-jarige Marks werd vorig jaar oktober beëdigd als Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. De zakenvrouw staat al meer dan twee decennia bekend als een vriend van Trump en is lid van zijn Mar-a-Lago-club in Florida. Critici van Trump noemen haar een ‘handtassenontwerper’, maar haar aanhangers stellen dat ze een succesvolle zakenvrouw is die tassen verkoopt. De handtassen van Marks kosten maar liefst 40.000 doller per stuk. Ze heeft veel internationale connecties en was een persoonlijke vriend van wijlen prinses Diana. Marks werd uit Joods-Litouwse ouders geboren in Zuid-Afrika. Ze spreekt enkele van de belangrijkste talen van het land, waaronder Afrikaans en Xhosa. Later migreerde ze naar de VS.

Lees ook:
Argentijnse ex-president mogelijk onderzocht over aanval Joods centrum

De vervolging van de Argentijnse oud-presidente Christina Fernandez de Kirchner, omwille van het mogelijke dwarsbomen van onderzoek naar de aanslag in 1994 op het Joodse Centrum van Buenos Aires, is weer een stap dichterbij gekomen. Tijdens haar presidentschap zou ze hebben samengewerkt met Iran om het mogelijk schuldig bevinden van Iraniërs inzake de aanslag te dwarsbomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Iran plant moordaanslag op Joods-Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika’