Irma – David Serphos op Curaçao

Youtube

‘Ik had me voorgenomen om het deze keer te gaan hebben over allerlei leuke familieomstandigheden. Over m’n nichtjes Kira en Adara, die na het afronden van hun studie op Curaçao naar Nederland zijn vertrokken voor een vervolgopleiding. En over de mooie ceremonie die ik als trotse peetoom mocht bijwonen op de Universiteit van Curaçao. En over m’n betere helft Ellen, die hier twee weken op vakantie was en over alle leuke dingen die we samen hebben gedaan en de ontmoetingen met oude vrienden en bekenden. En misschien ook wel over het etentje met m’n tante Yvonne, die een paar jaar geleden haar man (mijn oom Mark) verloor, en nu achtereenvolgens ook haar laatste levenspartner en haar beste vriendin. En over de wekelijkse familielunches bij m’n lieve nicht Janice. Er gebeurt van alles om me heen en er is op zich dus genoeg om over te schrijven.

Irma
Maar nee, het meest was ik de afgelopen tijd toch in de ban van orkaan Irma die op ramkoers met de bovenwindse Antillen, Cuba en Florida een spoor van verwoesting en rampspoed heeft achtergelaten. Hier op Curaçao heeft dat grote indruk gemaakt. Veel mensen hebben zakelijke- en familiecontacten met Saba, Sint Eustatius (of Statia) en vooral Sint Maarten, de voormalige bovenwindse partners in de inmiddels gesneuvelde Nederlandse Antillen. Wat zich op deze eilanden heeft voltrokken is onvoorstelbaar en heeft op Curaçao bij velen de ogen geopend. “Goddank hebben we die band met Nederland,” klinkt het overal om me heen, vooral ook op de sociale media. “Want stel je voor dat dit hier zou gebeuren als we onafhankelijk zouden worden, zoals een aantal desgraciados (nietsnutten) wensen.” Het is goed dat Nederland de formele en de morele taak tot hulpverlening hoog opvat en dat de koning naar hier is gesneld om poolshoogte te nemen. Dat laatste is onbetaalbaar, trots- en vertrouwenwekkend voor de Curaçaoënaar van welke etnische afkomst dan ook.

Noodactie
Donderdagnacht belandde ik middenin een noodactie. Het woonhuis van de Chabad-rabbijn die al acht jaar op het eiland Sint Maarten woont met zijn vrouw en vijf jonge kinderen, is zwaar beschadigd. Het gezin had zich in het raamloze mikwe (ritueel bad) van het Chabad House weten te verstoppen en dat heeft hen verdere ellende bespaard. De rabbijn wilde begrijpelijkerwijs zijn gezin van het eiland af zien te krijgen, want orkaan José was ook al onderweg. Een netwerk van vrienden van de rabbijn startte een poging om het gezin weg te krijgen. Een vliegtuig met piloot stond klaar om richting Sint Maarten te vertrekken, maar het kreeg geen toestemming om er te landen. Mij werd gevraagd of ik mijn contacten kon inzetten. Al gauw bleek echter dat Sint Maarten volledig onder militair gezag was komen te staan en dat sociale- en politieke netwerken van weinig waarde waren. De appjes en emails bleven echter binnen komen. Ook in Den Haag is druk rondgebeld. Uiteindelijk werden de rebbetzin en haar vijf kinderen het afgelopen weekend samen met andere Amerikaanse staatsburgers per vliegtuig geëvacueerd. Rabbijn Moishe Chanowitz bleef op het eiland achter om zijn gemeenschap van dienst te zijn. Zoals het hoort, als een kapitein op zijn schip.

Bezorgde appjes uit Nederland
Uit Nederland kreeg ik veel bezorgde appjes met de vraag of ik hier wel veilig was. Dat is natuurlijk fijn. Weinig mensen realiseren zich de afstanden hier tussen de voormalige “Rijksgebieden overzee”, al is dat nu beter dan een jaar of dertig geleden. Toen ging men er nog graag vanuit dat Suriname en Curaçao met een brug met elkaar waren verbonden. De afstand van 1.700 kilometer (zo’n beetje Amsterdam-Lissabon) maakt dat echter lastig. De afstand met de benedenwindse zustereilanden Aruba (115 km) en Bonaire (75 km) is met het vliegtuig binnen 20 minuten prima te doen (alhoewel vrij kostbaar). Naar de bovenwindse eilanden is het echter zo’n 900 km. Niet alleen de afstand, ook de luchtstroming maakt de bovenwindse en benedenwindse eilanden tot compleet andere risicogebieden. Op deze kaart met typische orkaantrajecten heb ik de bovenwindse en benedenwindse eilandengroepen rood gemaakt. Te zien is dat Aruba, Bonaire en Curaçao net buiten de orkaanroute liggen, terwijl de bovenwinden er middenin zitten. De kans dat wij hier de staart van een orkaan krijgen (hetgeen gepaard gaat met veel regen) is zeker aanwezig, terwijl Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zich pal óp de orkaanroute bevinden. Tot zover dit college…’ Lees de rest van deze gastcolumn via deze link.

David Serphos werd geboren op de Nederlandse Antillen en groeide op in Nederland. Van 1989 tot 1998 woonde hij met zijn jonge gezin op Curaçao, waar hij het familiebedrijf bestierde, actief was in de politiek en voorzitter was van de liberale Sefardisch-Joodse gemeenschap. Van 1998 tot 2008 was hij directeur van de orthodox-Joodse gemeente NIHS Amsterdam. Daarna was hij onder meer directeur van de Collectieve Israël Actie. Van 2015-2016 was hij betrokken bij Jonet.nl als redacteur. Momenteel bevindt Serphos zich weer op het tropische eiland om een communicatieopdracht te vervullen. Hij houdt een maandelijkse blog bij, dat tevens wordt gepubliceerd op Jonet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Irma – David Serphos op Curaçao