Jeugdjournaal bericht kijkertjes onjuist over Gaza

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Jeugdjournaal kwam afgelopen zaterdag met een opvallend item vanuit de Gazastrook, waarin de noden van Palestijnse kinderen centraal stonden. Zo zouden ze het moeilijk hebben door het ‘tekort aan stroom dat komt doordat Israël de stroom uitschakelt’. In het item werd niet aan wederhoor gedaan bij de Israëliërs, waardoor het lijkt alsof het elektriciteitsprobleem puur en alleen aan Israël ligt. Voor de actiegroep Likoed Nederland is deze berichtgeving onacceptabel, omdat kinderen zo een verkeerd beeld van de werkelijkheid krijgen.

Likoed Nederland heeft de redactie van het Jeugdjournaal daarom om een rectificatie gevraagd. ‘Dit om in elk geval aan te geven dat het gebrek aan stroom voor Palestijnse kinderen niet aan Israël ligt, maar aan de onderlinge ruzies tussen de Palestijnse groeperingen’, aldus de groep in een persbericht. Overigens is dit niet de enige grote fout in het Jeugdjournaal van zaterdag. Zo wordt er ook gesteld: ‘Door het gebied af te sluiten, komen ook veel hulpgoederen de Gazastrook niet binnen.’ Dit is volgens Likoed Nederland volstrekt onjuist: ‘alle hulpgoederen – zoals voedsel en medicijnen – komen onbeperkt de Gazastrook binnen’.

Sinds enige jaren laat de Israëlische regering hulpgoederen toe tot Gaza via grensovergang Erez. Goederen die niet binnen mogen, zijn wapens en producten die als wapentuig gebruikt zouden kunnen worden, dit geldt volgens het internationale verdrag van Wassenaar. Daarnaast is er een beperking op bepaalde bouwmaterialen, omdat die door terreurorganisatie Hamas voornamelijk worden ingezet voor het maken van tunnels en raketten. Andere bouwmaterialen mogen wel binnen, maar alleen onder toezicht van de Verenigde Naties.

Tevens geeft Likoed Nederland aan dat het informatieve kinderprogramma meer fouten heeft gemaakt in het item. Ook wordt de kinderen wijs gemaakt: ‘De Israëliërs hebben de Palestijnse Gazastrook helemaal afgesloten. Dat is al tien jaar lang zo. Niemand kan er zo maar in of uit.’ Likoed Nederland: ‘Dit klopt ook niet, de reden dat mensen moeilijk Gaza in of uit kunnen is de opstelling van Egypte. De internationale afspraak is dat het reguliere personenverkeer via de grens met Egypte verloopt, de Arabische broedernatie. Egypte is daar niet (meer) toe bereid, om dezelfde reden als Israël: vanwege de terreur vanuit het Hamas-regime vanuit Gaza. De beslissende rol van Egypte wordt echter niet eens genoemd in de uitzending.’

De laatste fout is volgens Likoed Nederland een grove. Uit het bericht van de organisatie: ‘Ook stelt de uitzending: “Al tientallen jaren is er ruzie tussen de Palestijnen en Israëliërs. Die ruzie gaat vooral over grond.” Als de ruzie vooral over grond zou gaan, zouden de Arabieren de tweestatenoplossing geaccepteerd hebben, zoals die keer op keer internationaal is voorgesteld, bijvoorbeeld in 1937, 1947, 2000 en 2001. De Israëliërs accepteerden die voorstellen steeds. Echter, al in 1937 zeiden de Arabieren dat: “het religieus niet mogelijk was dat moslims ook maar een centimeter islamitische grond zouden afstaan”. Dat staat ook in het Handvest van Hamas, de partij waar de meerderheid van de Palestijnen op stemt.’

Het is nog onduidelijk of het Jeugdjournaal zal rectificeren. Vooralsnog blijft het stil vanuit de redactie.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Jeugdjournaal bericht kijkertjes onjuist over Gaza