Joodse familie Parijs gegijzeld en mishandeld

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een Joodse familie in een buitenwijk van Parijs – Livry-Gargan – is eind vorige week gegijzeld, mishandeld en beroofd. Dit melden de Franse autoriteiten. Het drama speelde zich grotendeels af in de woning van het gezin, dat zich in een chique gedeelte van Parijs bevindt. De vermoedelijke daders hadden naar alle waarschijnlijkheid antisemitische motieven, zo blijkt uit de eerste aanwijzingen in het onderzoek. Frans-Joodse organisaties hebben geen woorden voor wat er is gebeurd.

Volgens het Frans-Joodse Nationale Bureau ter Bestrijding van het Antisemitisme (BNVCA) drongen drie onbekende mannen het huis binnen van Roger Pinto, de voorman van een vooraanstaande Sefardische groepering (de Siona Groep). Ze zaagden de tralies van de woning door en klommen door het raam. Vervolgens schakelden ze de stroom uit, waarna ze Pinto’s zoon pakten en vastbonden. Intussen werd Pinto’s vrouw geslagen en mishandeld. Pinto zelf was in het huis en kon weinig tegen het drietal beginnen. Pas vrijdagochtend lukte het hem om de hulpdiensten te bereiken.

De vermoedelijke daders vluchtten voordat de politie ter plaatse was. Pinto verklaarde dat hun motieven antisemitisch waren. “Jullie zijn Joden. Jullie hebben geld”, zou een van de mannen hebben gezegd. Het ging om drie donkere mannen van tussen de twintig en de dertig jaar. Ze namen geld, juwelen en credit cards mee. De Pinto’s werden opgenomen in het ziekenhuis met lichte verwondingen, maar met grote trauma’s, zo verklaren de autoriteiten. Momenteel ontbreekt van de vermoedelijke daders ieder spoor.

Joods-Franse organisaties spreken schande van wat er is gebeurd. De BNVCA benadrukt dat het gezin met de dood is bedreigd en ‘hard is geslagen’. Ook de overkoepelende organisatie CRIF laat van zich horen. ‘Deze daad bewijst dat de Franse Joden op straat niet langer veilig zijn, maar zelfs ook in hun huizen niet meer’, aldus president Francis Kalifat van de CRIF. ‘Na de moord op Sarah Halimi bij haar thuis moet de Franse overheid inzien dat het echt tijd is om maatregelen te nemen’, verklaart hij. Minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken heeft al erkend dat het om religieus geweld gaat dat bestreden moet worden. Eerder heeft president Emmanuel Macron al aangegeven dat anti-Zionisme het nieuwe antisemitisme is.

Voor de zomer werd Halimi (65) thuis mishandeld en omgebracht door een extremistische moslim. Het ging om haar buurman. Volgens de Franse onderzoeksrechter zou de daad niet antisemitisch van aard zijn. Zij lieten dit argument vallen. Dit tot woede van de CRIF en andere Frans-Joodse organisaties. Verder blijkt uit onderzoek dat het antisemitisme in Frankrijk de laatste jaren almaar stijgt. Steeds meer Franse Joden willen het land verlaten en  gaan op aliyah naar Israël, waar ze vaak noodgedwongen een nieuw leven beginnen. Het Franse antisemitisme komt vooral voort vanuit de moslimminderheid. In Frankrijk wonen circa vijf miljoen aanhangers van de islam.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse familie Parijs gegijzeld en mishandeld