Geen Joods cultureel centrum in Nijmegen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het plan voor een Joods cultureel centrum in Nijmegen gaat niet door. Dat heeft de Stichting Kitty de Wijze bekend gemaakt. De organisatie, die zich sinds vier jaar inzet voor de komst van een Joods cultureel huis in de voormalige synagoge van de Keizerstad, kan het plan financieel niet rond krijgen. Dat komt door de huur die de aankomende eigenaar voor het pand wil hebben. De gemeente is thans nog eigenaar van het gebouw. Ze gaat dit voor een hoog bedrag verkopen aan een vastgoedbedrijf, dat er een hoge huur voor wil vragen. Deze vastgoedpartij is volgens de Joodse stichting al vier jaarbij de gemeente Nijmegen in beeld. Het stichtingsbestuur zegt nooit een serieuze kans te hebben gehad om in het pand een Joods cultureel centrum te vestigen.

De nieuwe eigenaar wil de voormalige sjoel aan de Joodse stichting verhuren voor een bedrag van tachtigduizend tot honderdduizend euro per jaar. Dit bedrag kan de kleine Stichting Kitty de Wijze niet ophoesten. Mogelijk krijgt het gebouw een commerciële bestemming. Momenteel is het Natuurmuseum gevestigd in de voormalige synagoge. Eind september verhuist het museum naar een nieuw onderkomen, waardoor het pand vrijkomt. Nadat deze verhuizing al in 2013 werd aangekondigd, probeerde de Nijmeegse Joodse gemeenschap het pand terug te krijgen. Maar tevergeefs. Jem van den Burg van de stichting Kitty de Wijze: “We willen graag een plek creëren waar Joden en niet-Joden samen kunnen komen om de onderlinge overeenkomsten en verschillen te bespreken. Ook willen we de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Nijmegen inzichtelijk maken. Zo kunnen we laten zien dat ook wij een onderdeel vormen van deze stad.”

Vier jaar lang voerde de stichting een achterhoedegevecht om het voormalige huis van samenkomst terug te krijgen. Bij de gemeente Nijmegen kon ze geen potje breken. “Los van de onwil van de koper, heeft ook de gemeente niets voor ons betekend. We zouden het zonder subsidie moeten doen. Dan is een ton huur per jaar een zware last, helemaal als je in acht neemt dat we er ook weer uitgezet kunnen worden”, aldus Van den Burg. Hij weet nog niet wat er gaat gebeuren met de voormalige sjoel. “We kunnen alleen maar hopen dat er geen appartementen van gemaakt worden. Dan kan waarschijnlijk niet, maar toch. We proberen de hoop niet te verliezen. Wie weet lukt het ooit alsnog om hier een cultureel centrum te vestigen.” Indien er appartementen in het gebouw komen, kan de stichting een Joods cultureel centrum wel vergeten. Huiseigenaren en huurders mogen immers niet zomaar uit hun woningen worden gezet.

Categorie:

Home » Nieuws » Geen Joods cultureel centrum in Nijmegen