Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Universiteit betreurt column en berispt Roos Vonk

De Radboud Universiteit Nijmegen betreurt het dat haar wetenschapster Roos Vonk de bio-industrie heeft vergeleken met de vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat deed zij in een column, waarop grote kritiek kwam. Onder meer Jonet-columnist Frits Barend schreef dat zijn vermoorde voorouders ‘geen varkens’ waren. Hij kwam in protest tegen de column van de wetenschapster, waarvan hij stelde dat het vreemd is dat zij nog niet ontslagen is. Volgens het college van bestuur van de universiteit was het opiniestuk van Vonk ‘onnodig en kwetsend’.

Vonk schreef in haar stuk in NRC-Handelsblad dat dieren in de veehouderij worden behandeld als ‘productiegoederen zonder gevoel’. Ze noemde dat ‘grootschalige industriële Holocaust’. Na een storm van protest verklaarde ze dat ‘Holocaust’ een ‘massale slachting van mensen of dieren’ betekent. Daarom gebruikte ze het woord in die zin juist correct. Toch vond ze het achteraf ongelukkig ‘omdat het zo gevoelig ligt’. Nu wordt ze door het college van bestuur van haar universiteit berispt.

Collegevoorzitter Daniel Wigboldus stelt in de schriftelijke verklaring: ‘Iedereen mag stelling nemen in het publieke debat. Maar de verwijzing die Roos Vonk in het stuk maakt naar de Holocaust is in onze ogen onnodig en kwetsend. Het college betreurt het dat door het gebruik van de term holocaust zoveel mensen geraakt zijn.’ Vonk en het college hebben erover gesproken en volgens de universiteit is zij het met het college eens.

Het is niet de eerste keer dat de vegetariër en ex-voorvrouw van de Stichting Wakker Dier moet worden berispt door haar werkgever. In 2011 bracht ze een bericht naar buiten dat vleeseters ‘egoïstischer en minder sociaal’ zouden zijn. Later bleek dat ze die conclusie zelf trok op basis van een onderzoek dat niet deugde. Vonk had zelf aan dat onderzoek meegedaan en mocht van het universiteitsbestuur haar baan houden. Mede-onderzoeker Diederik Stapel verloor zijn baan en raakte in een diepe depressie. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X