‘Israël erkent Marokkaanse soevereiniteit over Westelijke Sahara’

Ohana jn Marokko (Twitter)

De Israëlische parlementsvoorzitter Amir Ohana heeft een officieel bezoek gebracht aan Marokko. Tijdens het bezoek heeft hij aangegeven dat Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkent. De erkenning is een belangrijk onderdeel in de diplomatieke toenadering tussen de twee landen. Israël heeft in 2020 beloofd dit te zullen doen in ruil voor meer samenwerking met Marokko. Die samenwerking werpt zijn vruchten inmiddels af: de handel tussen beide landen is in het afgelopen jaar met 150 procent gegroeid.

Nano-Koran

Ohana sprak donderdag met de Marokkaanse parlementsvoorzitter. Hij zei dat de Westelijke Sahara ‘Marokkaans’ is en prees koning Mohammed VI als ‘een groot man die werkt aan vrede’. Verder benadrukte hij dat de Marokkaanse monarchie zijn best doet om Joods erfgoed en Joden in het land te beschermen. Ohana had een nano-Koran meegenomen, de kleinste Koran ter wereld. Deze is ontwikkeld door een Israëlisch concern. Volgens hem staat de Koran voor de verbinding tussen de moslimwereld en Israëls innovatie.

Handel toegenomen

In 2020 besloten Israël en Marokko tot diplomatieke toenadering, nadat de relatie sinds de Tweede Itifada (2000-2005) ijzig en afstandelijk was geweest. Onder leiding van Amerika, dat de Westelijke Sahara ook erkende als Marokkaans, werden afspraken gemaakt voor meer toenadering en samenwerking. Sindsdien neemt de samenwerking op het gebied van handel, cultuur, wetenschap, toerisme, innovatie en landbouw een vogelvlucht. Alleen al tussen vorig jaar en dit jaar is de handel tussen beide landen met 150 procent gestegen naar 28,8 miljoen dollar.

Westelijke Sahara cruciaal

Het erkennen van de Westelijke Sahara door Israël is een van de basisprincipes van de vernieuwde samenwerking. Het is koning Mohammed VI er alles aan gelegen om het werk van zijn vader Hassan II – het onder controle krijgen van het gebied en het winnen van de strijd met de opstandelingen van Polisario – af te maken. Steeds meer landen erkennen het gebied als Marokkaans. Tegelijkertijd heeft Israël bedongen dat Marokko zich niet langer intensief zal bemoeien met het conflict met de Palestijnen. Mogelijk zal Rabat ook tot erkenning over gaan van betwiste Palestijnse gebieden als Israëlisch.

Primeur

Ohana bezocht ook leiders van de Joodse gemeenschap in Marokko, die hem bedanken voor de steun die Israël geeft en hem erop wezen dat het aantal Joodse bezoekers en toeristen – met name uit Israël – aan Marokko aanzienlijk toegenomen is. Ohana’s reis was een eerste een bilateraal bezoek die ooit door een voorzitter van het Israëlische parlement aan een voorzitter van een parlement van een moslimland en van Marokko in het bijzonder. Ohana is zelf van Marokkaans-Joodse komaf en is openlijk homoseksueel.

Vader uit Rabbat

Ohana twitterde een foto van zijn vader uit 1948 toen die Bar Mitswa deed in Marokko. In de jaren daarna werd de familie verdreven naar Israël. Nu zijn er andere tijden aangebroken, aldus de politicus. ‘Hij leefde toen nog in de drukke en vervallen steegjes van Malach in Rabat, het Joodse getto. Probeer je eens voor te stellen dat iemand hem had verteld dat zijn zoon op een dag de eerste voorzitter van de Knesset zou zijn die werd uitgenodigd door het parlement van een moslimland, en dat dit parlement dat van het Koninkrijk Marokko zou zijn, en dat hij tijdens dit historische bezoek de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie van het koninkrijk zou ontmoeten. Ik denk dat je misschien kunt begrijpen wat mijn vader nu doormaakt, als hij 120 jaar oud zou zijn geworden’.

Lees meer:
Marokko en Israël versterken banden verder op landbouwgebied

De economische en handelsbetrekkingen tussen Marokko en Israël zullen verder worden versterkt. Dat hebben beide landen afgesproken tijdens een bezoek van de Israëlische minister Nir Barkat van Economische Zaken. Hij noemde het Noord-Afrikaanse land een belangrijke strategische partner voor Israël op het gebied van landbouw.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Israël erkent Marokkaanse soevereiniteit over Westelijke Sahara’