Joods monument in Terborg kort na onthulling vernield

St. Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek / gemeente Oude IJsselstreek

Het Joodse monument van Terborg is door vandalen vernield en bekrast. De woede is groot. Het gedenkteken, dat ‘struikeldrempel’ wordt genoemd, is nog geen drie maanden oud. De Stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek, die het initiatief nam, zegt ontsteld te zijn. Burgemeester en oud-Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA) is witheet en oppert dat het mogelijk om een anti-Joodse actie gaat. Hij wil dat getuigen van de vernieling zich melden bij de autoriteiten. De stichting denkt erover na een camera te plaatsen.

Struikeldrempel

In Terborg werd drie maanden geleden het nieuwe monument onthuld, waar bezoekers kunnen zien wat er in de Sjoa met de Joodse bewoners van Terborg is gebeurd. Het bevat ook een QR-code. De Stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek wedijverde jaren voor deze zogenoemde struikeldrempel, afgeleid van struikelstenen of Stolpersteine. “Het is helemaal volgekrast. Mensen vonden het blijkbaar te veel van het goede. Het is diep triest,” aldus zegsvrouw Gerrie van Hasselt in De Telegaaf. De drempel aan de Silvoldseweg moet hersteld worden.

Camera’s

Het Stichtingsbestuur denkt na over het neerzetten van bewakingscamera’s. “We beschikken gelukkig nog wel over een reserveplaat, die eigenlijk bedoeld was voor andere onvoorziene omstandigheden,” zegt Van Hasselt. Elders in het stadje is de vernieling ook hard aangekomen. Burgemeester Van Dijk twittert: ‘Wie doet nou zoiets? Weet je wel wat zo’n struikeldrempel betekent? De struikeldrempel op de plek in Terborg waar ooit een synagoge stond is vernield’. Hij wil dat getuigen zich melden.

Niet verbaasd

Bestuurder Dave Heilbron van het Centraal Joods Overleg (CJO) kijkt nergens meer van op. “Om eerlijk te zijn krijgen we elke week wel zoiets op ons bureau. Ik schrik er niet meer van,” zegt hij tegen de krant. Het is belangrijk dat er meer en betere Holocaust-educatie komt. “Het onderwijs in Nederland schiet tekort, dat moet echt worden bijgesteld. Een paar uur les in een curriculum over de Tweede Wereldoorlog is gewoon veel te weinig. Daar dringen we ook op aan bij de minister.” Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs uit zijn zorgen. Tegen De Telegraaf zegt hij:

“Het doet me pijn en verdriet, maar het verbaast me helaas niet meer. Het beangstigt onze mensen, al ben ik zelf niet snel bang, het houdt je alert. Antisemitisme wordt steeds normaler – het naroepen, uitschelden – en dat zit gekoppeld aan polarisatie. Jodenhaat is onuitroeibaar en we moeten niet de illusie hebben dat het ooit verdwijnt. Je kunt er alleen iets aan doen door middel van onderwijs en via de ouders.”

Lees ook:
Joods monument in Gent voor de vijfde keer vernield

Daags na de Kristallnacht-herdenking van afgelopen zondag is het Joodse monument van Gent weer vernield. Het gaat om de vijfde toetakeling op rij. Het gedenkteken, dat aan de Lindenlei in de Vlaamse stad staat, is vermoedelijk in de nacht van zondag op maandag vernield. Onbekenden wrikten de koperen tol van het fundament los. De gemeente heeft al 20.000 euro besteed aan de versteviging van de verankering. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument in Terborg kort na onthulling vernield