Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël gebruikt als eerste speciale MRI voor baby’s

Het Shaare Zedek ziekenhuis begeleidt 22.000 geboorten per jaar, meer dan welk ziekenhuis ter de wereld dan ook. Het ziekenhuis heeft nu de primeur van een speciaal voor (te vroeg geboren) baby’s ontworpen MRI (magnetic resonance imaging). Dit meldt de Jerusalem Post.

Inmiddels is het apparaat getest op zes patiëntjes. De lekker slapende baby’s worden in een zachte houder geplaatst tijdens de scan en hoeven niet te worden verdoofd. Het apparaat, dat het ‘Omhelzingssysteem’ wordt genoemd, is kortgeleden goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Authority (FDA). Meteen daarna werd het geïnstalleerd op de afdeling intensive care voor pasgeborenen. Het nieuwe apparaat maakt het mogelijk om MRI-onderzoek van hoge kwaliteit te verrichten zonder de baby’s in gevaar te brengen. Dit draagt bij tot een betere dienstverlening aan baby’s en hun ouders: correcte informatie over hersenstructuur, het vaststellen van problemen bij baby’s en een vroege behandeling van deze problemen.

Het ziekenhuis hoeft de ruim één miljoen euro voor het apparaat niet te betalen aan de ontwerper Aspect Imaging Company, een Israëlisch bedrijf, omdat het heeft meegewerkt aan het testen ervan, met toestemming van het ministerie van Gezondheid en het Helsinki Comité voor Medische Experimenten met Mensen van het ziekenhuis zelf. Het ziekenhuis verwacht binnen een maand toestemming te krijgen van het ministerie voor routine-scans van baby’s.

De MRI is aangepast aan de fysieke maat van vroeggeborenen en baby’s. Het is met opzet op de afdeling neonatologie zelf geïnstalleerd, zodat de kleine patiëntjes niet vervoerd hoeven te worden naar de reguliere MRI-afdeling van het ziekenhuis. Bovendien is de temperatuur op de afdeling neonatologie ook aangepast aan de behoeften van pasgeboren baby’s.

De medische staf blijft dichtbij het patiëntje gedurende het onderzoek, in tegenstelling tot de procedure bij een gewone MRI, waarbij de medische technici in een aparte ruimte zitten. Dit kan doordat het magnetische veld dat door de nieuwe technologie wordt gecreëerd uit ijzer komt en binnen het apparaat zelf blijft. Tot nu toe werden premature baby’s onderzocht met echo-apparatuur, dat niet optimaal is voor het vinden van problemen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X