Israël vreest meer tegenslag na ‘laatste sneer Obama’

Vn Veiligheidsraad
wiki

Na de aangenomen VN-resolutie over het Israëlische nederzettingenbeleid, is premier Benjamin Netanyahu bezorgd over eventuele verdere stappen van de Amerikaanse regering van president Barack Obama. In een stemming in de VN-Veiligheidsraad, afgelopen vrijdag, onthielden de Verenigde Staten zich van stemmen. Zodoende werd een resolutie aangenomen die Israël oproept te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Normaal gesproken zou de VS haar veto bij een dergelijke resolutie hebben uitgesproken.

Nog meer tegenwerking
De VN-resolutie werd afgelopen weekend al de ‘laatste sneer van Obama’ genoemd, maar het land vreest nu dat Obama in zijn laatste weken nog meer stappen zal ondernemen om Israël te ‘dwarsbomen’. Immers, de huidige Amerikaanse president en premier Netanyahu hadden geen goede band. Ook kwamen ze niet op één lijn inzake het vredesproces, waardoor de status quo in de afgelopen acht jaar bleef bestaan. Israël ging door met het ‘managen van het conflict’ terwijl de Palestijnse leiders op de geweldslijn bleven zitten.

Een van de zorgen is dat afzwaaiend minister John Kerry van Buitenlandse Zaken nog een toespraak zal houden, waarin het Amerikaanse plan voor een tweestatenoplossing uiteen wordt gezet. Mogelijk zou dit kunnen resulteren in een soortgelijke VN-resolutie, zo meldt de Jerusalem Post. Verder wordt Zweden, een land dat vorige week nog door Israël werd terechtgewezen om een ‘anti-Israël-houding’, vanaf januari voorzitter van de Veiligheidsraad. De regering van sociaaldemocraat Stefan Lofven erkende de Palestijnse regering in 2015 al en liet een Palestijnse ambassade openen in Stockholm; de eerste in zijn soort in West-Europa.

Trump ingeschakeld
Ook is er een vredesbijeenkomst voor het Midden-Oosten, die op 15 januari in Parijs wordt gehouden. Dit is een kleine week voordat president Obama wordt opgevolgd door de verkozen president Donald Trump. Op deze bijeenkomst zouden maatregelen kunnen worden genomen waar Netanyahu het mee oneens is. Om het tij na het vertrek van Obama te keren, staat Netanyahu in contact met Trump. Hij twitterde dit weekend het volgende: ‘Over de VN: dingen zullen anders gaan als ik president ben’. Zelf kwam er vanuit de VN ook al kritiek. Zo merkte de vertrekkende secretaris-generaal Ban Ki-Moon vorige week op dat zijn organisatie teveel op Israël gericht is.

Na het aannemen van de resolutie rommelde het in de diplomatieke wereld. Zo riep Netanyahu de Amerikaanse ambassadeur Dan Shapiro bij zich op Eerste Kerstdag. Ook andere ambassadeurs werden op het matje geroepen. De premier weet zeker dat de VS achter de resolutie zit. ‘We twijfelen er niet over dat de regering van Obama de resolutie heeft geïnitieerd, erachter staat, de teksten heeft gecoördineerd en ervoor gezorgd heeft dat hij werd aangenomen,’ aldus Netanyahu. ‘Dit is natuurlijk geheel in strijd met het traditionele Amerikaanse beleid, dat zichzelf normaal gesproken oplegt om geen permanente akkoorden te sluiten in de Veiligheidsraad’.

Kalm blijven
In de ministerraad van zondag drukte Netanyahu zijn ministers op het hart om ‘verantwoordelijk en kalm’ te reageren, en geen provocerende uitspraken te doen. Wel kwam hij met een aantal maatregelen. Zo wil Israël geen geld meer geven aan de VN. Ook mogen de ministers voorlopig niet reizen naar de twaalf landen die de resolutie steunden, waaronder China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan. Tevens reageerde Netanyahu hard tegen wereldleiders die Israël een fijn Chanoeka wensten. ‘Ik weet niet zeker of ze de betekenis van het feest wel kennen,’ schreef Netanyahu op Facebook.

Het is niet de eerste keer dat Israël tegen de VN aanloopt. In het najaar kreeg het land een resolutie van VN-werelderfgoed-organisatie UNESCO aan zijn broek. Die organisatie bepaalde dat de Tempelberg geen Joodse plek is en ook niet zo mag heten. Echter, lang voordat er moslims op deze plek waren, waren er al Joden aanwezig, zo stelden Netanyahu en anderen. De stappen van de UNESCO, die geïnitieerd waren door enkele Arabische landen en Golfstaten, werden in Israël en de rest van de Joodse wereld alom met hoon ontvangen.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Israël vreest meer tegenslag na ‘laatste sneer Obama’